Varningsbilder ska få britter att fimpa

LONDON 1 oktober påbörjar Storbritannien att införa varningsbilder på cigarettpaketen. Forskning och erfarenhet tyder på att bilder är mer effektiva än varningstexter att få rökare att fimpa.

Tobaksindustrin har ett år på sig att införa varningsbilder på samtliga cigarettpaket som säljs i Storbritannien. 15 bilder har tagits fram som visar rökningens baksida, bland annat bilda av en hjärtoperation och en tobaksskadad lunga.

Tidigare textvarningar som infördes 2003 på paketen har fått över 90 000 brittiska rökare att kontakta nationella avvänjningsprojektet. Men beslutsfattarna anser med stöd från forskning och erfarenhet att varningsbilder är mer effektivare att få folk att fimpa och att lyckas förbli rökfria, rapporterar Tobaksfakta.

EU har rekommenderat medlemsländerna att införa varningsbilder (pdf-fil) på tobakspaket och har tagit fram 42 bilder som man kan välja mellan.

Kanada var först i världen med att år 2000 införa varningsbilder och har sedan följts av ett 20-tal länder. Belgien var först i Europa och i år följer Storbritannien, Rumänien, Schweiz och Finland efter.

Etiketter:

Annonser