Förslag stänga sprutrummet i Oslo

OSLO Det kontroversiella sprutrummet för narkomaner i Oslo bör stängas vid årsskiftet. Det föreslår kommunstyrelsen, byrådet, i ett budgetförslag som fullmäktige senare ska ta ställning till. Bakgrunden är kritik om att få missbrukare använder det och att överdoserna inte minskat.

Sprutrummet öppnades i februari 2005 efter ökade heroinproblem och dödliga överdoser i Oslo. Avsikten var att missbrukarna skulle injicera säkrare under kontroll av vårdpersonal, få ett värdigare liv och möjlighet till kontakter för behandling.

Men i en utvärdering av Statens institutt för rusmiddelsforskning i början riktades stark kritik mot försöket. Det hade startats utan tillräcklig planering och lockade inte så många av de registrerade missbrukare som avsett. Av huvudstadens omkring 3000 sprutnarkomaner besökte endast ett 40-tal personer sprutrummet i början av året, enligt byrådet.

Den borgerligt dominerade byregeringen anser därmed att pengarna inte används kostnadseffektivt och vill därför nu avbryta försöket. Sprutrummet kostar i år 12 miljoner norska kronor, varav 7 miljoner av kommunala medel. Man föreslår istället att pengarna används inom missbruksvården med mer fältarbete, fler härbärgen och institutionsplatser för missbrukare med dubbeldiagnoser.

– Vår tveksamhet till sprutrummet har bekräftats. Det har inte fungerat som avsett, värdigheten har inte ökat för missbrukarna och dödligheten i överdoser har inte gått ner, säger Knut T Reinås, ordförande för Forbundet mot Rusgift, till Drugnews.

Även om sprutrummet stängs kommer narkotikadebatten fortsätta i Norge. Ifjol avled omkring 200 missbrukare i Norge i överdoser. Heroin fortsätter vara ett stort problem och kokain och amfetamin ökar i Oslo.

Det är främst inom Arbeiderpartiet och Socialistisk Venstre som stödet varit starkast för försöket med sprutrum för heroinister. Men även i de partierna finns växande tveksamhet mot sprutrummet. Om kommunfullmäktige senare i höst skulle besluta att stänga den kommunala sprutstugan så tror Reinås att regeringen inte kommer att föreslå försök på andra orter. Och att den tillfälliga sprutrumslagen inte kommer att förlängas.

Förutom invändningar i Norge har även sprutrummet kritiserats av FN:s narkotikakontrollbyrå INCB som ansett det strida mot de internationella narkotikakonventionerna.

Etiketter:

Annonser