Medicin mot alkoholism ökar

STOCKHOLM Mängden läkemedel som skrivs ut mot alkoholmissbruk har ökat 17 procent på tre år. Både gamla preparat som Antabus och nya ökar.

– Vi ser en klart ökad användning av den här typen av mediciner, säger Lars Rönnbäck, sortimentschef för receptläkemedel på Apoteket, till Svenska Dagbladet.

Sedan 2005 har antalet dygnsdoser mot alkoholism ökat 17 procent, vilket motsvarar en ökningstakt på 4,5 procent. I statistiken ingår även ett nytt preparat som introducerades under perioden, men även detta borträknat så ökar läkemedlen mot alkoholproblem med 8,5 procent.

Folkhälsoinstitutet presenterade nyligen en rapport som tyder på ökade alkoholproblem i Sverige. Ungefär 135 000 män beräknas vara alkoholister och 100 000 kvinnor.
Flest dygnsdoser av medicinering mot alkoholproblem skrivs ut på Gotland (1,9 doser per dygn och per tusen invånare, minst i Dalarna och Gävleborg (0,9 doser/dygn/1000 personer). Genomsnittet under perioden var 1,3 dygnsdoser.

• Tidigare har myndigheter kritiserat att effektiva mediciner som finns för att behandla alkoholberoende används alltför sällan i vården. Läkemedelsverket har tagit fram rekommendationer för att mer utnyttja tillgängliga mediciner. Statens beredning för medicinsk utvärdering har exempelvis funnit Campral (akamprosat) och Revia (naltrexon) som effektiva, som dämpar suget och minskar återfall.

Etiketter:

Annonser