Brå: bekämpa fotbollsvåld som knarkligor

STOCKHOLM Samordnare mot fotbollsvåldet, säkerhetskontroller, högriskmatcher på dagtid, portning av berusade, använd samma metoder som mot organiserade knarkligor. Det är Brottsförebyggande rådets åtgärdsförslag mot idrottshuliganer.

Brå har på kultur- och justitiedepartementets uppdrag tagit fram förslag till strategier mot den ökade huliganismen kring idrotten. Särskilt fotbollen är drabbat av s.k. supportrar som berusar sig före matcher, slåss och skapar oro på läktarna och långt utanför arenorna.

Enligt förslaget som presenterades i måndags så bör våldet mötas med både hårda och mjuka metoder.
Såsom att regeringen bör utse en huvudman som samordnar polisen, räddningstjänsten, socialtjänsten, fotbollsklubbarna och arenaägarna. Och striktare säkerhetskontroller efter alkohol, fyrverkerier och annat förbjudet vid insläppen, och att högriskmatcher förläggs till dagtid.
Brå menar att risksupportrarna är organiserade på liknande sätt som kriminella gäng och narkotikaligor och därför bör bekämpas på samma sätt, ledare och kontakter bör identifieras, isoleras och lagföras.

Samtidigt anser Brå att matcherna bör utvidgas till folkfester för hela familjen med även artister och andra arrangemang vid sidan av matcherna, för att tona ner hatet och uppmuntra positiva spiraler.

Det finns idag över ett tusen organiserade fotbollsbråkmakare, enligt supporterpolisen. Varav ett par hundra kring de stora stockholmslagen Djurgården, AIK och Hammarby. Anhängarna bestämmer plats och tid och slåss även utanför arenorna. Förutom “firmorna“ löst knutna till supporterklubbar, så har tonåringar bildat “babyfirmor“ och är ibland ännu mer våldsamma.

Förslagen möts med intresse av flera inom fotbollsvärlden och polisen.
– Det som är väldigt positivt är att man vill se ett helhetsgrepp på problemen, med en nationell handlingsplan. I dag spretar det lite grann, många gör ett väldigt bra arbete inom sitt område, men det finns ingen länk mellan olika aktörer, säger Bengt Kjellberg, styrelsemedlem i IFK Göteborg, till Svenska Dagbladet.
Andra anser att det bara är någon procent som bråkar och att det redan finns lagar som bör användas mer. Och att det även gäller att behålla rättssäkerhet.

• Fotnot: Brå-rapporten “Strategier mot fotbollsrelaterade ordningsstörningar – en kunskapssammanställning“.

Etiketter:

Annonser