Östermalmsflickor super mest

STOCKHOLM Flickornas alkoholkonsumtion har ökat i Stockholm, och Östermalmsflickor super mest. Det visar en enkät bland elever i nian och årskurs två på gymnasiet i huvudstaden med markanta skillnader mellan stadsdelarna.

Mest dricker unga tjejer i stadsdelen Östermalm, där över hälften i årskurs i nio på högstadiet uppger att de varit berusade de senaste fyra veckorna. Var annan 15-16-årig flicka dricker vin och sprit flera gånger i månaden och var fjärde flicka bjuds på alkohol av föräldrarna. Något som visar en betydligt liberalare inställning till alkohol bland vuxna än i andra stadsdelar.

Också i Norrmalm, Kungsholmen, Bromma och Hägersten-Liljeholmen uppger flickor att de dricker mer än exempelvis i Rinkeby/Kista och Skärholmen där de mer sällan dricker alkohol.
– Vi får bara bekräftat att Stockholm på många sätt är en segregerad stad, säger Björn Fries som numer är enhetschef för Preventionscentrum Stockholm som presenterat studien.

I Stockholmsenkäten har över 13 100 elever deltagit i de olika stadsdelarna.
Samlat visar deras svar att de senaste årens minskade narkotikaanvändning stannat av och att flickornas alkoholkonsumtion ökat. Tillgängligheten är stor och många har direktkontakt via mobiltelefon med alkohollangare som kan leverera direkt. Alkohol konsumeras ofta på privata fester, men flera i nian uppger även att de druckit på barer.

För att komma tillrätta med problemen pekar Precens på tidiga insatser med exempelvis undervisning i skolan och informationsträffar med föräldrarna. Och att locka unga till drogfria träffpunkter och få dem att välja andra mer meningsfulla sysselsättningar.

• Fotnot: En utförligare presentation av Stockholmsenkäten, som brukar göras vartannat år, och innehåller svar om även tobak, mobbning, psykisk hälsa och skolinflytande kan laddas ner här.

Etiketter:

Annonser