Privata vaktbolag kan få alkotesta

STOCKHOLM Privata vakt bolag kan få alkotesta förare i hamnar. Det kommer en statlig utredning att föreslå på onsdag.

Regeringens utredare Nils-Olof Berggren kommer att lämna förslag om att polismyndigheten lokalt förordnar väktare och ordningsvakter för att få biträda polisen med att ta utandningsprover.

– Det är ju ett sätt att öka trafiksäkerheten och ge polisen ökade resurser att använda sig av alkoholutandningsprov, säger utredaren Nils-Olof Berggren till SR Ekot.

Ett tidigare försök med privata vakter som anlitats av kommunala hamnbolaget i Ystads hamn för att kontrollera lastbilschaufförer från Polenfärjan stoppades efter ett halvår då länsstyrelsen i Skåne och rikspolisstyrelsen hade invändningar om lagligheten.

Före stoppet hann vakterna utföra 24000 alkoholtester och avslöja 133 onyktra förare. Efter stoppet sjönk träffarna från 22 till bara 2 chaufförer i månaden när polisen övertog kontrollen i Ystad hamn.

Saken väckte debatt i riksdagen och regeringen tillsatte en snabbutredning för att se över lagarna.

• Från juli kan även tullen och kustbevakningen göra utandningskontroller i hamnarna. Rederiet Viking Line erbjuder redan frivilliga alkotester ombord för yrkesförare.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser