Första åtalet i skånska knarkhärvorna

HÄSSLEHOLM En 34-årig man har åtalats för grovt narkotikabrott i Hässleholm. Det är första åtalet i den härva av flera cannabisfabriker som upptäckts i nordöstra Skåne där elva personer nu sitter häktade.

Mannen greps i mitten av juni vid en villa i Hässleholm när han lastade säckar in i en bil. två av säckarna innehöll växtdelar från cannabis, sammanlagt drygt 4,5 kilo, rapportera lokala medier.

I förundersökningen har han dock inte kunnat knytas till de andra misstänkta i de omfattande cannabisodlingar i fastigheter som upptäckts i Göingebygden i sommar. Ofta har fastigheter köpts och hyrts ut till personer med vietnamesiskt ursprung som skött de avancerade odlingarna.

Det handlar om ett tiotal odlingar i Skåne, men flera andra har senare i sommar upptäckts utanför Ljungby i Småland, i Örebro län och Östergötland. Polisen tror att de flesta har kopplingar till internationella ligor som specialiserat sig på att odla och sälja cannabis med hög rushalt (främst marijuana).

Vietnamesiska ligor som styr illegal cannabisodling i industriell skala har avslöjats i bland annat Danmark, Norge och Storbritannien.

• OPERATION FÅGELSKRÄMMA/ Häromdagen rapporterade polismyndigheter i Kanada att man efter 18 månaders spaning tillsammans med amerikanska narkotikabyrån DEA slagit ut en stor internationell liga. Åtal för cirka 230 narkotika- och ekonomiska brott väntar.

I Operation Scarecrow“ greps ett stort antal personer med vietnamesisk bakgrund och beslagtogs fem cannabisfabriker, tusentals plantor, fordon med mera. Förutom odling hade nätverket sålt marijuana i Ottawa-området och sysslat med penningtvätt.

Etiketter:

Annonser