Rullande poliskontor får pris

STOCKHOLM Projektet Mobila poliskontor i centrala Stockholm får första pris i en brottsförebyggande tävling och ska representera Sverige i European Crime Prevention Award i Paris i november.

Stockholmspolisens mobila kontor som ska öka trygghet och säkerhet på offentliga platser har alltså vunnit den svenska uttagningen. I fredags mottog projektet 10 000 kronor av justitieminister Beatrice Ask vid en ceremoni på Brottsförebyggande rådet, Brå.

I motiveringen till varför projekt – som numer är permanent – vann nämns att ”projektet är utvecklingsbart och kan få betydande brottsförebyggande effekter på allmän plats och fungerar som en viktig pusselbit i samhällets ansträngningar att öka tryggheten bland medborgare”.

Hittills används de rullande poliskontoren främst helgnätter vid centrala huvudstadens mest brottsbelastade platser, Stureplan och Medborgarplatsen. Där uppstår mycket alkoholrelaterade bråk om kvällar och nätter.

Möjligheterna att förebygga våld har ökat med mobila kontoren, polisen blir mer tillgänglig för allmänheten. En utvärdering visade att våldet på allmän plats minskade 33 procent 2006 i områden där de fanns. Tillsammans med ordningsvakter och krögare försöker polisen även få en bättre gemensam bild av problem.

Hedersomnämnande i nationella delen av tävlingen får även det klotterförebyggande projektet Ung Kultur 116 i Göteborg och

Relaterad läsning