Krav på höjd finsk alkoholskatt

HELSINGFORS Flera organisationer inom hälso- och socialsektorn i Finland kräver i ett gemensamt uttalande att alkoholskatten höjs med tio procent. Detta för att hejda de växande alkoholskadorna.

Bakom ställningstagandet finns bland andra A-klinikstiftelsen (Finlands största missbrukarorganisation), Mannerheims Barnskyddsförbund och Finlands Läkarförbund, rapporterar YLE.

Höjningen bör göras på alla alkoholdrycker för att minska konsumtionen och alkoholskadorna, menar organisationerna.

Alkoholskatten sänktes betydligt våren 2004 för att förebygga ett spritrally över Finska viken inför de baltiska staternas EU-inträde. Alkoholkonsumtionen steg följande åren drastiskt i Finland – likaså fylleri, alkoholrelaterat våld och skador vilket tvingade politikerna att tänka om. Vid årsskiftet höjdes åter alkoholskatterna något, med 15 procent på starksprit och 10 procent på svagare drycker.

Samlingsregeringen har nu planerat in en budgetmangling. De gröna och Centern som ingår vill av folkhälsoskäl se ytterligare höjd skatt på alkohol och tobak. Framför allt för att minska ungas spritkonsumtion. Samlingspartiet och Svenska folkpartiet vill dock inte höja skatten.

Uppgifter kommer samtidigt om att privatinförseln av billig alkohol från Estland ökar igen till Finland. Utlandsresenärers import av billigare alkohol har ökat cirka tio procent sedan årets början, och fortsatt i sommar. Sambandet är tydligt med de höjda alkoholskatterna i början av året, enligt Lennart Wahlfors, informationschef på Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral.

Etiketter:

Annonser