Oro för brittisk pubdöd

LONDON De brittiska pubarna har problem, förra året stängdes 1409 av de omkring 58000 genuina ölställena. Många kunder köper hellre billigare öl i livsmedelsbutiker och dricker hemma.

Flera av de klassiska pubarna har inte hängt med i tiden och lockar allt färre besökare. Men skylls också på dyrtider för befolkningen, högre skatter (i år höjs ölskatten 9 procent) och det ett år gamla rökförbudet på serveringar (i andra länder har tvärsom ofta försäljningen ökat på rökfria ställen).

Samtidigt lockar livsmedelshandeln med rabatter, storpack och provsmakningar på öl. Från att 1970 uppåt 90 procent av ölförsäljningen skedde på pubarna, så har det första halvåret i år sjunkit till drygt 56 procent (matbutikerna står numer för nästan 44 procent).

Pubarnas lobbyorganisation är orolig över utvecklingen och pekar på att pubarna bidrar med motsvarande 336 miljarder kronor i skatter och sysselsätter över en halv miljon badanställda. Ökad arbetslöshet och byar utan gemensamt samlingsställe varnar branschen för den högre skatten och rökförbudet kan leda till om försäljningen fortsätter att minska.

– Att byarna blir av med den sista puben kan få effekter som att turister inte vill åka dit. Det drabbar hela regionens ekonomi, säger Neil Williams på British Beer and Pub Association till Dagens Industri.

Drygt 25 miljoner personer besöker varje vecka de omkring 58 000 brittiska pubarna. En femtedel av pubarna serverar ingen mat. Ölkonsumtionen i Storbritannien ökade 60 procent mellan 1970 och 2006, nio av tio öl som dricks är bryggt i landet. Brittiska myndigheter har samtidigt senare år oroats av ökad alkoholkonsumtion, särskilt bland ungdomar.

Etiketter:

Annonser