KF stoppar planerna om nätvin

STOCKHOLM Kooperationen KF stoppar planerna att börja distribuera vin via nätbeställningar. “Vi har fått in en flod av synpunkter och vi vill inte bli ett slagträ i den alkoholpolitiska debatten“, säger Pär Jansson, styrelseordförande i Mataffären.se, till Drugnews.

KF Näthandel AB:s satsning på att börja sälja livsmedel av “högre kvalitet“ via nätet drog igång i april i Stockholmsområdet. Men planerna att dessutom leverera viner till kundernas dörrar genom distanshandel och samarbete med ett vinföretag i EU som därmed kringgick Systembolaget läckte ut.

– Vår tilltänkta partner pratade bredvid mun och det blev ett väldigt rabalder, säger Pär Jansson som ändå vill tona ner historien.

Förutom reaktioner från både kunder och medlemmar i konsumentkooperationen, så kom kraftig kritik från bland andra nykterhetsrörelsen IOGT-NTO. IOGT-NTO menade att KF skulle bidra till att underminera den restriktiva alkoholpolitiken genom hemleveranser av vin.
Även Systembolaget hade invändningar om att KF:samarbetet med vinföretaget skulle marknadsföra alkohol och frångå sitt tidigare folkhälsoansvar.

Nu har KF utvärderat förslaget, lyssnat på synpunkter och beslutat att inte börja distribuera starkare drycker.
– Det är rätt uppfattat, vi fortsätter istället med våra kvalitetsprodukter och färskvaror. Och det går som tåget, säger Pär Jansson

Det går dock att via Mataffären.se beställa och få hemlevererat folköl och nikotintuggummi (snus och cigaretter har man valt att inte saluföra). Han understryker att kunden då måste kunna visa att man fyllt 18 år.

Etiketter:

Annonser