1 av 4 har använt narkotika

STOCKHOLM Var fjärde elev i årskurs 2 på gymnasiet i Stockholm har använt narkotika. Det visar den undersökning av skolungdomars drogvanor som genomförs vartannat år i Stockholm stad.

Användningen av droger bland ungdomar i Stockholm ökar. Det visar den undersökning av ungdomars levnadsvanor som genomförs vartannat år av Stockholms stad, och där fler än 13 000 elever i årskurs 9 i grundskolan och årskurs 2 på gymnasiet svarat på frågor.

Enligt undersökningen har 27 procent av pojkarna och 23 procent av flickorna i årskurs 2 på gymnasiet någon gång testat narkotika. 10 procent av pojkarna har använt narkotika de senaste fyra månaderna. Det är dubbelt så stor andel som i riket som helhet och en ökning från 7 procent för två år sedan. Andelen flickor i årskurs 2 som använt narkotika under den senaste månaden uppgår till 6 procent, tre gånger så hög andel som i riket.

Även i årskurs 9 ökar narkotikaanvändingen och ligger betydligt högre än i resten av landet. 13 procent av pojkarna i Stockholm har testat narkotika, mot i genomsnitt 7 procent i riket.

Även om användningen av narkotika ökat, är den ändå lägre än vad den var i början av 2000-talet.

Alkoholkonsumtionen bland pojkar i årskurs 9 i Stockholm ligger fortfarande lägre än riksgenomsnittet. Stockholmspojkarna dricker i genomsnitt motsvarande 2,9 liter ren alkohol per år, medan genomsnittet för riket är 3,2 liter. Men medan det för riket skett en kontinuerlig minskning av konsumtionen sedan 2002, så ökar konsumtionen i Stockholm.

Även flickorna i Stockholm ökar sitt drickande och dricker nu med 2,6 liter ren alkohol per år i genomsnitt, något mer än genomsnittet för Sverige som är 2,5 liter ren alkohol per år.

Samtidigt ökar andelen som aldrig dricker alkohol. Nästan 40 procent av pojkarna och drygt 30 procent av flickorna i årskurs 9 dricker inte alkohol. I gymnasiets årskurs 2 är andelen 15 procent för flickorna och drygt 15 procent för pojkarna.

Även när det gäller rökning har den nedåtgående trenden brutits. Nästan 40 procent av flickorna i årskurs 2 röker dagligen eller ibland, motsvarande andel för pojkarna är knappt 30 procent. Andelen snusare fortsätter dock att minska.

• Fotnot: Läs mer om enkäten på Stockholms stads hemsida: Stockholmsenkäten

Etiketter:

Annonser