Missbruksvård minskar återfall i brott

STOCKHOLM En storsatsning på behandling av intagna med missbruksproblem har lett till minskade återfall, visar en Brå-studie. Över 60 procent av de kriminalvårdens intagna har narkotikaproblem och hög risk att återfalla i brott.

Återfall i nya fängelsedomar var elva procentenheter lägre bland dem som fick behandling än en jämförbar kontrollgrupp. Och åtta procent färre behandlade lagfördes på nytt efter ett år, 50 procent jämfört med 58 procent i kontrollgruppen.

100 miljoner kronor avsattes till kriminalvårdens satsning mot drogproblem för åren 2002-2004, som sedan fortsatt.

Sex särskilda behandlingsanstalter och enstaka behandlingsavdelningar på andra anstalter har startats. Idag finns cirka 800 behandlingsplatser inom fängelserna.

Uppsökare motiverar till behandling, behandlingsprogram utvecklas (tolvstegsprogrammet har haft bäst effekt), flera får avsluta sista delen av vårdvistelsen på externa behandlingshem. Samtidigt har kontrollen ökat för att försvåra föra in narkotika, personal utbildats och mer samverkan med andra myndigheter.

Kriminalvården är på rätt väg, men verksamheten kan utvecklas ytterligare, anser Brottsförebyggande rådet i sin utvärdering.

• Fotnot: Ladda ner Brå-rapporten.

Etiketter:

Annonser