Nära 400000 barn i riskbruksfamiljer

ÖSTERSUND Nästan 400.000 barn lever i familjer där åtminstone någon av föräldrarna har ett riskbruk av alkohol. Det visar beräkningar från Statens folkhälsoinstitut. ”Det är dags för kommunerna att leva upp till sitt ansvar”, säger Carina Eriksson, förbundsordförande i Junis, till Drugnews.

Under lång tid har det sagts att det finns ungefär 200 000 barn till missbrukare. Den siffran har dock byggt på gamla och delvis oklara beräkningar. Regeringen gav därför Statens folkhälsoinstitut, FHI, i uppdrag att göra en kartläggning av situationen idag.

Folkhälsoinstitutet har använt den nationella folkhälsoenkäten för att göra beräkningar av hur många barn som lever i familjer med missbruk. Av enkäten framgår bland annat alkoholvanor, men också om man har barn. Eftersom ordet missbruk är mångtydigt har FHI genomfört två beräkningar.

– Om man använder WHO:s definition av riskbruk så är det 20 procent av alla barn som lever i familjer där åtminstone någon av föräldrarna har ett riskbruk, säger Sven Bremberg, avdelningschef på FHI, till Drugnews.

Det motsvarar 385 000 barn i Sverige. Med en snävare definiton, där någon av föräldrarna ska ha uppsökt sjukvården för en alkohol- eller narkotikadiagnos, handlar det ändå om nästan 20 000 barn.

– Det är många barn, säger Sven Bremberg.

IOGT-NTO:s Juniorförbund, Junis, har länge arbetat för att uppmärksamma situationen för barn som växer upp med missbruk. Organisationen genomför årligen en kartläggning av stödet till barn som lever med missbrukande föräldrar.

– Det var det här vi befarade. Vi har efterlyst en ny beräkning när vi träffat folkhälsominster Maria Larsson, säger ordföranden i Junis, Carina Eriksson, till Drugnews.

Hon menar att uppgifterna ställer krav både på den generella alkoholpolitiken för att få ned konsumtionen och på särskilda insatser för de barn som är drabbade.

– Barnen måste få hjälp, till exempel i stödgrupper. Det är dags för alla kommuner att leva upp till sitt ansvar, säger Carina Eriksson.

Folkhälsoinstitutets rapport är ännu inte publicerad, men Sven Bremberg räknar med att den ska vara klar att sända över till regeringen någon gång i augusti.

Tema: BARNEN

De glömda barnen

fler måste upptäckas och få stöd

Flera barn föds på skuggsidan, utan att bli sedda. Växer kanske upp med förälder med riskbruk eller beroende av alkohol eller andra droger. Barnen får ofta ta ett stort ansvar hemma, undviker ta hem kompisar och löper större risk att själv senare i livet få sociala problem. Förr beräknades de till cirka vart femte barn, men siffran ansågs svajig. Sen användes beräkning om att minst 100 000 barn (4,5 – 5,2 proc.) ha förälder som fått beroendevård.

Ny CAN-genomgång 2019 av internationell forskning tyder åter på att vart femte barn i Sverige (430 000) någon gång under uppväxten haft förälder med alkoholproblem och 320 000 av dem farit illa.
Andra vuxna kan spela roll och göra något – lärare, elevvården, släkt, medmänniska, politiker…
Kampanjveckan Spela Roll.

Läs mer

Etiketter:

Annonser