Besked om alkoholkontroll i augusti

STOCKHOLM En intern utredning på justitiedepartementet ska senast den 22 augusti redovisa om även privata vaktbolag bör få genomföra alkoholkontroller.
– Det är bra att det rör på sig, säger riksdagsledamoten Krister Örnfjäder i en kommentar till Drugnews.

Justitieminster Betartice Ask, m, ger beskedet i svaret på en skriftlig fråga från riksdagsledamoten Krister Örnfjäder, s.

I början av juli frågade den socialdemokratiska riksdagsledamoten Krister Örnfjäder justitieministern vilka åtgärder som hon tänkte vidta för att andra yrkesgrupper än polisen ska få möjlighet att genomföra alkoholkontroller.

Det som fick Krister Örnfjäder att ställa frågan var kontakter med folk inom sjöfarten oc att de alkoholkontroller som genomfördes av ett vaktbolag på lastbilschauförer som lämnade Ystads hamn stoppades i fjol. Verksamheten upphörde efter kritik från Länsstyrelsen i Skåne och Rikspolisstyrelsen. Över 24 000 kontroller genomfördes innan verksamheten upphörde. I samband med beslutet lovade justitieministern att lagen skulle ses över.

I sitt svar hänvisar justitieministern till den lagändring som trätt i kraft den 1 juli och som ger rätt till tullens och kustbevakningens personal att genomföra utandningsprov och ögonkontroll för att upptäcka påverkan av alkohol eller andra droger.

Beatrice Ask redovisar också att det inom justitiedepartementet pågår vidare en utredning där en särskild utredare ska se över bland annat i vilken mån väktare och ordningsvakter bör ges möjlighet att genomföra alkoholkontroller. Utredaren ska presentera sitt förslag den 22 augusti.

Krister Örnfjäder var medveten om lagändringen, men saknade möjligheten för till exempel vaktbolag att ingripa. Han ser därför positivt på justitiministerns besked.

– Det är bra att det rör på sig, säger Krister Örnfjärder i en kommentar till Drugnews.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser