Droger bland unga minskar ej längre

VISBY Den i flera år nedåtgående drogtrend bland skolelever har brutits. Det visar nya siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Narkotika och alkohol ökar något bland pojkar, medan snuset minskar.

– Det handlar om hack i statistiken, om det är trendbrott eller bara temporärt får tiden utvisa, kommenterad Thomas Hvitfeldt från CAN till Drugnews.

Statistiken lunch på en presskonferens i Visby i anslutning till Almedalsveckan. I vårens undersökning har cirka 4900 elever i årskurs 9 och 4000 elever på gymnasiet.

Andelen pojkar i nian som prövat narkotika någon gång har ökat sedan ifjol från 6 till 7 procent, men är stabilt på 5 procent för flickorna. På gymnasiet i årskurs 2 hade 17 procent av pojkarna provat narkotika, och 15 procent av flickorna vilket är en ökning med två procentenheter.
Det är främst cannabis (hasch/marijuana) som det handlar om.

Unga som druckit alkohol senaste året har ökat något, till drygt 60 procent bland grundskoleeleverna. Även intensivt berusningsdrickande har ökat i gruppen, ungefär en av fyra berusar sig minst en gång i månaden.
Starköl är vanligast bland pojkar, vin och sprit bland flickor. Folkölen har minskat.

Samtidigt noteras att andelen elever i nian som inte alls dricker har ökat sedan 1970-talet från cirka 90 procent till att idag ungefär var tredje elev.

Tobaksrökning är fortsatt hög bland eleverna med tanke på att den minskar i vuxenvärlden. 22 procent av pojkarna i nian (+2 proc) uppger att de röker och 28 procent av flickorna. Snusandet minskar dock bland både flickor och pojkar.

– Användning av olika preparat hänger ofta ihop. De som röker dricker ofta mer alkohol, och i den gruppen finns de som mer provat narkotika, säger Thomas Hvitfeldt som understryker att Sverige internationellt sett ligger mycket lågt i drogvanestatistiken.

På eftermiddag anordnade CAN en konferens där statistiken mer analyseras och där experter och riksdagspolitiker redovisade sina strategier.
Folkhälsostrateg Håkan Jonsson från Gotlands kommun sade att ön ligger under rikssnittet vad gäller droganvändning bland unga. Och att även färre föräldrar bjuder sina barn på alkohol hemma.

Riksdagsman Egon Frid (v), ordförande för riksdagens nykterhetsgrupp, underströk vikten av att det drogförebyggande arbetet måste fortsätta.
– Prevention och minskad tillgänglighet är viktiga insatser för att hålla ungdomar borta från alkohol och narkotika och därmed minska missbruket, sade han till Drugnews.

• Fotnot: CAN har följt drogutvecklingen bland skolelever sedan 1971 i årskurs 9, gymnasiet tillkommit senaste åren.

Etiketter:

Annonser