Farc-fångar fria efter vågad insats

BOGOTÁ Så har fransk-colombianskan Ingrid Betancourt kunnat återförenas med sina barn efter närmare sju år i fångenskap hos vänstergerillan Farc. Fritagandet av de 15 fångarna i onsdags beskrivs som ett lyckat vågspel och kan öppna för fredsförhandlingar.

I en thrillerartad drygt 20 minuters spektakulär kupp kunde colombiansk militär då befria den tidigare presidentkandidaten Betancourt, tre nordamerikaner och elva andra fångar hos den ökända gerillan. Detta efter att under ett år infiltrerat gerillan, kartlagt var fångarna höll hus och genom att lura Farc-ledningen lyckades operation Schackmatt.

Under täckmantel att en “internationell organisation“ skulle flytta fångarna till en säkrare plats i djungeln lät gerillan dem stiga ombord med händerna i plastbojor på en helikopter. Väl i luften övermannades medföljande två gerillamän och de helt ovetande fångarna fick beskedet att de var fria.

Ingrid Betancourt – som i fredags anlände till Frankrike – visade efter frigivningen oerhörd glädje, talade om känslor av “nirvana och paradiset“, prisade den “perfekta“ operationen och uttryckte “tack, Colombia“. Hon berättar även att hon torterats och farit illa under den långa fångenskapen. Spekulationer om att den 47-åriga politikern, nu populärare än någonsin, kan sikta på presidentvalet 2010 är redan igång.

Militärinsatsen är en politisk framgång för president Álvaro Uribe och en ny prestigeförlust för Farc vars kidnappningar och knarkhandel för att finanisera verksamheten och sätta tryck mot colombianska regeringen allt mer kritiserats. Denna “narcoterrorism“ överskuggar gerillans forna frihetskamp och även Venezuelas president Hugo Chávez och Kubas Fidel Castro tar numer avstånd från metoderna.

Rykten om att den USA-stödda colombianska militären haft utländsk hjälp i fritagandet av de 15 fångarna tillbakavisades i fredags. Vid en stor presskonferens berättade Colombias militärledning att USA informerats en dryg vecka före fritagandet, men att operationen utfördes av colombianer och att inga lösensummor utbetalades. Som bevis visades en videofilm (se via CNN) från fritagandet där det framgår att Farc-ledarna var helt omedvetna om vad som förestod och att fångarna trodde att ännu en förflyttning i fångenskapen förestod. Dubbelagenterna är ännu kvar hos gerillan.

Kvar i djungeln sitter fortfarande omkring 700 kidnappade civila som gerillan håller fångna. Frågan är nu om operation Schackmatt försvårar eller underlättar för dem. Andra talar om att det försvagade Farc i desperation kan komma att trappa upp våldet och inledda terror i städerna. Farc har senaste året desarmerats, grundaren har avlidit och andra ledare har gripits eller dödats och många soldater har gett upp och överlämnats sig till regeringssidan.

Men efter fritagandet har Farc i en första kommentar sagt att man är beredd att börja förhandla igen om ett slut på det över 40 år långa inbördeskriget.

• DEBATT: I en lite tidsmässigt malplacerad debattartikel i Dagens Nyheter, “Noll tolerans. Noll resultat“, så kritiserar författaren Magnus Linton insatserna mot kokaodling, konflikter och orättvisor i Colombia. Han menar att perspektivet måste skifta från fattiga producenter till rika konsumenter i väst.
Efter flera tankehopp landar han dock i slutsatsen: “inse att en drogfri värld aldrig kan skapas, och att ren repression bara gör affären mer lukrativ.“

Etiketter:

Annonser