Var tredje ung dansk prövar cannabis

LISSABON Mer än var femte europé har prövat cannabis och 13 miljoner använt under senaste månaden. Danmarks unga toppar statistiken. Det fastställs i den 744 sidor tjocka publikation om den omstridda drogen som EU:s drogcenter ger ut i samband med Internationella dagen mot narkotika.

Drogcentret ECNN i Lissabon konstaterar att många människor verkar ha “stor aptit på cannabis“ (marijuana/hasch). I världen produceras nära 50 000 ton av den i de flesta länder illegala drogen årligen för konsumtion.

I ett verk i två band ger nu alltså ECNN ut mastodontverket “A cannabis reader: global issues and local experiences“. Riktat till både specialister, beslutsfattare, mediafolk, men intresserar säkert fler. Och går att kapitelvis ladda ner och läsa om exempelvis cannabis i historien; cannabis i EU; myndigheters kursändringar i narkotikapolitiken; haschhandeln från Marocko till norra Europa; och hur Hollands omtvistade “coffeshops“ uppstod.

Men även om skadeverkningar; cannabisrelaterade störningar i Europa; och om ungas användande av drogen. Även svenska forskare medverkar med artiklar i rapporten.

I enkäter toppar Danmark statistiken över unga som prövat cannabis, bland 15-16-åringar har var tredje ungdom (36,5 procent) rökt hasch minst en gång. Följt i listan av Frankrike (30,6 proc), Storbritannien (29,8) och Italien (29,3 proc). EU-snittet bland tonårsgruppen låg på 22 procent. Svenska ungdomars drogvanor var bland de mest modesta med några få procent.

Den tjocka rapporten finner också att Danmark – tillsammans med Holland och Storbritannien – toppar statistiken över hur många som får behandling för cannabisbesvär, enligt Ritzau.

• Fotnot: FN:s narkotikakontrollorgan, UNODC, fortsätter kampanjen mot drogmissbruk och illegal knarkhandel. I år med inriktning om odling och produktion av narkotika. Slogan är “Do drugs control your life? Your life. Your community. No place for drugs.”

Etiketter:

Annonser