Vin&Sprit stäms för tomteluvor

KARLSTAD Konsumentombudsmannen drar Vin&Sprit AB inför marknadsdomstolen. Detta sedan spritjätten bland annat delat ut tomteluvor med vodkamärkning och vägrat följa ett förbudsförläggande.

Luvorna delades ut till gäster före jul förra året på en restaurang i Karlskoga med reklam för ett vodkamärke. Det anser konsumentverket strider mot alkohollagen eftersom reklamen måste vara måttfull och inte spela på känslor som uppmanar till köp.

– En tomteluva med reklam för Explorer ger knappast någon som helst produktinformation, säger Agneta Broberg, ställföreträdande Konsumentombudsman i en kommentar.

KO utfärdade ett förbudsföreläggande mot Vin&Sprit som den förra statliga jätten dock vägrade godkänna. Därför väljer nu KO att dra spritjätten inför marknadsdomstolen.

Enligt Konsumentverket har antalet förbudsföreläggande om alkoholreklam fördubblats senaste åren, vilket kan tolkas som att alkoholföretaget försöker tänja på gränserna.

Men på reklamvärldens branschorganisation anser man att ökningen snarare kan bero på att konsumentverket mer prioriterar att granska alkoholannonser. Christina Nylander på Reklamförbundet tror inte att antalet övertramp är fler än tidigare, enligt SR Ekot.

Etiketter:

Annonser