Ica-butik säljer mer efter cigarettstopp

UMEÅ “Vi har ökat totalförsäljningen sedan vi slutade sälja cigaretter“. Det berättar Ica-handlaren Mats Calla för Drugnews. Butiken i Umeå är första livsmedelsbutiken i landet som stoppat saluföring av cigaretter.

– Vi har hittills bara fått positiva reaktioner och inga kunder ännu har klagat. Jag tror att fler butikshandlare så småningom kommer att följa efter. Intresserade handlare har ringt från hela landet och undrar hur det går, säger Mats Calla.

Sedan det blev känt att Ica Supermarket i Teg från juni skulle fimpa cigarettförsäljningen har affärerna faktiskt totalt ökat. Tobakstappet har kompenserats med ökad försäljning av andra artiklar. I maj ökade försäljningen 18 procent totalt och i juni har det fortsatt peka mot rekordförsäljning.

– Visst kan en del förklaras av prishöjningar, men även reellt så har försäljningen ökat. Jag tror att förtroendet för affären ökar efter att vi slutat med cigaretterna, säger Mats Calla.

Han fick idén efter rapport om att livsmedelskedjor i USA prövat att sluta med tobak. Och efter samtal med personalen så fattade han beslutet trots att tobak stod för 1,1 miljoner kronor av Icabutikens årsomsättning på 130 miljoner.

De tyckte att det var omodernt och kändes fel att sälja cancerframkallande cigaretter och samtidigt föra en hälsoprofil med mycket ekologiskt och närodlat.
– Dessutom kändes det motstridigt eftersom vi sponsrar ungdomsidrotten mycket och vet att tillgängligheten påverkar ungas rökvanor, säger han.

Snus har dock butiken fortsatt att sälja, “vi har inte tänkt över det än“, men den försäljningen har nära halverats senaste tiden. Förmodligen för att kunderna tror att den också stoppats, tror butikschefen.

Mats Calla har fått mycket beröm för sitt initiativ. Nyligen tilldelades han priset “Guldfimpen“ av föreningen A Non smoking generation “för sitt mod, klokskap och enorma föredöme“ som finner det förebyggande för särskilt barn och unga.

• Vad blir nästa steg, förbjuda folköl?
– Nej, men vi begär redan sedan ett och halvt år liksom andra Icabutiker i Umeå legitimation av alla kunder, oavsett ålder, för alkohol och tobak. Så slipper man i kassan gissa vem som minderårig, säger Mats Calla som nu tagit några dagars semester.

• Fotnot: Ica-butiken i Västerbottniska Teg är ännu ensam i landet i sin cigarettfria klass, enligt den sajten www.tobaksfriabutiker.se.

Etiketter:

Annonser