Sverige värd för alkoholtoppmöte 2009

STOCKHOLM Två stora alkoholkonferenser kommer att anordnas i Stockholm under det svenska EU-ordförandeskapet hösten 2009. En tillsammans med WHO och en inom ramen för EU-arbetet.

– Alkohol är en prioriterad fråga under vårt ordförandeskap, sade folkhälsominister Maria Larsson på en konferens på torsdagen då regeringens ANT-råd samlades.

Sverige stod även värd under sitt förra EU-ordförandeskap 2001 för en stor WHO-konferens om ungdom och alkohol som rönte uppmärksamhet. Den främjade den alkoholstrategi med rekommendationer för att minska konsumtion och skador som EU-kommissionen tog fram för ett par år sedan. Regeringen vill nu hålla frågan levande genom en uppföljning hösten 2009.

I anslutning till det mötet planeras även en större internationell alkoholkonferens tillsammans med världshälsoorganisationen som värd.
– Det var en framgång att WHO nyligen utpekar alkohol som ett välfärds- och utvecklingshinder och att alkoholskadorna ska minskas, sade Maria Larsson.

Sverige drev förslaget redan inför WHO:s styrelsemöte ifjol, men det stoppades av Kuba. Istället väcktes frågan igen av Ruanda med stöd av några andra afrikanska länder och en resolution antogs för ett par veckor sedan i Genève. En global alkoholstrategi för att minska skadorna ska tas fram till 2010 och konferensen nästa år i Stockholm blir en möjlighet att intensifiera det arbetet.

Alkoholfrågan är känslig för Europa där konsumtionen är högst per invånare i världen och berusningsdrickandet bland unga är utbrett. Från att tidigare mest setts som en näringsfråga har alkohol alltmer även blivit en folkhälsofråga, vilket Sverige försökt driva. Samtidigt vill flera alkoholproducerande länder sälja mer, bland annat till utvecklingsländer.

Nätsprit och de enorma mängder billiga alkoholdrycker som privatpersoner får medföra inom unionen hotar på samma gång det svenska detaljhandelsmonopolet och högskattepolitiken.

Etiketter:

Annonser