Brottsdömd var nämndeman

GÖTEBORG En nämndeman kunde trots att ha dömts för flera brott ha uppdrag i länsrätten och fastighetsdomstolen. Mannen som nu entledigats hävdar att han är oskyldig.

Den 38-årige mannen utsågs till nämndeman för moderaterna efter valet 2006, trots att han redan då var misstänkt för brotten han senare dömdes för, rapporterar Göteborgs Posten.

Det handlade om en rad misstankar, bland annat bokföringsbrott, trolöshet mot huvudman, köp av sexuella tjänster, vårdslöshet i trafik och rattfylleri. Han dömdes senare till villkorlig dom och samhällstjänst, en dom som fastställdes i hovrätten förra veckan.

Under tiden kunde han sitta som nämndeman i de domstolar, i länsrätten även som domare.

Han är sedan i höstas åtalad även för mened och anstiftan till mened. Detta efter att en vän till honom vittnat i första rättegången och påstod sig kört den bil som krockade mot en lyktstolpe och som den onyktre nämndemannen försökte fly från innan han greps av polis.

Kraven på laglydnad är större på en nämndeman som är en slags lekmannadomare. En nämndeman som misstänks för brott kan avstängas, en dömd ska entledigas.

Först i måndags blev det känt vid rätten att 38-åringen dömts och han begärde då själv att få avsättas. han påstå sig dock vara oskyldig och avser försöka få sitt fall prövat i högsta domstolen.

Etiketter:

Annonser