WHO-pris till snusforskare

SOLNA Snusforskaren och läkaren Gunilla Bolinder tilldelas WHO:s utmärkelse World No Tobacco Day Award för 2008. Detta för sitt outtröttliga arbete mot snuset både på hemmaplan och globalt.

– Självklart är jag glad över utmärkelsen, inte minst eftersom det är en slags manifestation av WHO av att den rökfria tobaken inte är att betrakta som något hälsoalternativ, säger Gunilla Bolinder till Tobaksfakta.

Hon får utmärkelsen tillsammans med fem andra personer i samband med firandet av världshälsoorganisationens Tobaksfria dagen, lördag 31 maj.

Gunilla Bolinder är överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna och styrelseledamot i Läkare mot tobak. Hon är välkänd eldsjäl i tobaksförebyggande arbete.

Hon disputerade med en avhandling om sina studier av snusets hälsoeffekter 1997. Och har oförtrutligt fortsatt att studera och motarbeta bilden av snus som en harmlös produkt. Hon har bland annat försökt förebygga att kvinnor börjar snusa.

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Etiketter:

Annonser