Kompisen får köra hem nätspriten

STOCKHOLM Billig alkohol beställd på nätet kan privatimportörers kompisar köra hem från kontinenten från 1 juli. Riksdagen klubbade lagändringen. Nykterhetsrörelsen och politiska oppositionen rasar, och tullen är rådlös.

I praktiken släpps införseln av sprit, vin och öl fri från juli när lagen träder i kraft och yrkesmässiga eller privata ombud tillåts forsla hem privatpersoners beställda drycker från annat EU-land.
Regeringens förslag antogs förra veckan i riksdagen då oppositionen kördes över trots varningar. Man menar att regeringen öppnar för okontrollerad vidareförsäljning, ”spritlangning”.

– Det blir avsevärt enklare att importera alkohol och att undvika ålderskontroll och skattelagstiftning, skriver riksdagsledamot Morgan Johansson (s) och IOGT-NTO-ordförande Sven-Olov Carlsson i en debattartikel i Drugnews.

Och tullen menar att det blir svårt att kontrollera om alkoholen är för eget bruk eller om den skjutsas för annans räkning. Är den avsedd för privat och familjen behövs ju ingen skatt extra betalas, är den för grannarna eller arbetskamraterna ska saken anmälas till skatteverket och svensk alkoholskatt så småningom betalas. Men vem kollar?

Bakgrunden är EG-domen förra sommaren som upphävde svenska förbudet mot distanshandel med alkohol för privatpersoner (Rosengrenmålet). Därefter blev alliansregeringen rädd för fler bakslag när nödvändiga lagändringar skulle göras.

Folkhälsominister Maria Larsson (kd) gick längre än vad EU-kommissionen krävt genom att inte bara föreslå oberoende yrkesmässiga företag skjutsa beställd alkohol från annat EU-land, utan även tillåta privatpersoner sköta denna transport åt andra privatpersoner. Därmed frångick hon sin egen alkoholutredares mer återhållsamma förslag.

Det hänvisades till att regeringens jurister kommit fram till att förslaget måste bli så långtgående för att inte riskera nya EU-krav och skadestånd.
Morgan Johansson och Sven-Olov Carlsson menar att regeringens förslag präglas av ”lillebrorskomplex” för EU och försök vara mer följsam än nödvändigt.
– Det kan leda till att Systembolagets detaljmonopol hotas när alltfler alternativa kanaler för alkohol öppnas och riskerna för langning till ungdomar ökar, säger nykterhetsbasen till Drugnews.

Förslaget kritiserades även av flera myndigheter, Systembolaget och några medlemmar i folkhälsoministerns eget parti som var oroliga för att alkoholpolitiken urholkas.
I riksdagsdebatten före beslutet deltog inte Maria Larsson. Hon hade dock lovat att tullen skulle få extra resurser och befogenheter att kolla att alkoholskatter betalas och att ålderskontrollerna sköts.

Men tullen står handfallen och hinner inte ta fram nya arbetsrutiner för kontrollen innan nätbeställd alkohol börjar rullas hem av privatimportörernas kompisar och andra framöver. Är alkoholen för eget bruk ska bara ursprungslandets lägre skatt betalas, men skjutsas spriten för annans räkning ska saken anmälas och svensk högre alkoholskatt betalas.

Men vem kollar?
– Som privatperson får du ta med dig i princip hur mycket som helst och du kan ju alltid säga att det är för eget bruk, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på tullverket, till Realtid, som tror att det blir svårt att kolla vems alkoholen är i bilen.

I sommar får vi se hur tullen och skattemyndigheterna hänger med i EU-anpassningen.

Sedan Rosengrendomen ifjol har 200 svenskar frivilligt följt reglerna medan skatteverket själv avslöjat 1500 privatimportörer. Ytterligare 5000 personer siktar man på att taxera ytterligare i år, enligt Realtid.

• Fotnot: Juridiskt oundvikligt eller EU-undfallenhet? Läs den heta

Relaterad läsning