Mer lokalproducerat i systembutiker

STOCKHOLM Lokalproducerade alkoholdrycker kan från juni finnas på hyllor i närmaste systembutik. Systembolaget uppger att efterfrågan är stor, men kan även avväpna kraven på gårdsförsäljning av exempelvis vin.

– Men framför allt handlar det om att möta efterfrågan från kunder. Och erbjuda de som idag finns i beställningssortimentet att ha varor i närmaste butik, säger Björn Rydberg, presschef på Systembolaget, till Drugnews.

Han tror att beslutet att låta mindre producenter ansöka om att få exponera sig i närmaste systembutik kommer att omfatta ett 70-tal producenter av vin, öl och brännvin. Idag måste kunden beställa dryckerna med någon veckas leveranstid via Systemet.

Men nyordningen blir även ett inlägg i alkoholpolitiska debatten om kraven på gårdsförsäljning som just nu utreds. Om lokalproducenterna får avsättning via systembutiker så minskar ju trycket om att få direktsälja från gården.

I pressmeddelande från Systembolaget säger vd Anitra Steeen att “därmed minskar behovet av en försäljning på gården eller vid produktionsanläggningen. En sådan lösning skulle kunna hota alkoholmonopolet, bland annat av EG-rättsliga skäl“.

Etiketter:

Annonser