Ökat drogmissbruk i Goa

PANAJI Narkotikaproblemen i forna hippieparadiset Goa i Indien är allvarligare i norra delen av delstaten och särskilt där besökare hyr privata hus och stannar längre. Det konstaterar en studie av Dehlibaserade frivilligrörelsen Sharan.

Uppgifter om omfattande drogmissbruk konstateras särskilt i kustområdena Baradez och Tiswadi i nordvästra delen av Goa. En polis menar att droganvändandet “ökar definitivt då turister i norra Goa hyr privata hus och stannar längre perioder, jämfört med i södra Goa“.

Studien som Times of India rapporterar om har gjorts i samarbete mellan organisationen Sharan och delstaten Goas Aidskontroll (GSACS). Bland annat intervjuades 100 missbrukare, varav 3 kvinnor. Omkring 60 procent av dem använde heroin, många hade problem med gulsot, viktnedgång och sexuellt överförbara sjukdomar. Tre av fyra medgav att de haft sex med prostituerade.

Då droganvändande och hälsoproblem så tydligt är kopplat till den dominerande turistindustrin så rekommenderas i rapporten även hotell och bungaloo-uthyrare inbegripas för att öka medvetenheten om problemen.

• Goa i sydvästra Indien var fram till 1961 en portugisisk koloni. Till området där 1,4 miljoner invånare bor kommer årligen ännu fler turister. Tillgängligheten på illegala droger är stor, alkoholförsäljningen fri till skillnad från andra områden i Indien.

Etiketter:

Annonser