Beslut ta fram global alkoholstrategi

GENÈVE En global strategi för att minska alkoholskador ska tas fram till år 2010. Det omtvistade svenska föreslaget som ifjol avstyrdes har nu antagits i en resolution av Världshälsoorganisationens årsmöte WHA.

Det för vissa alkoholproducerande länder så laddade förslaget stoppades ifjol av Kuba och några andra karibiska länder. Men väcktes åter under årsmötet nu av Rwanda med stöd av några andra afrikanska länder. Mötet som avslutades i lördags beslutade att WHO inom två år ska ha tagit fram sin första globala strategi för att minska skadligt bruk av alkohol.
Dessutom avvärjdes försök att låta alkoholindustrin få ökat inflytande i frågan i världshäloorganisationen.

– De så kallade icke-smittsamma sjukdomarna, som till exempel skador på grund av alkoholmissbruk, svarar enligt WHO för ca 60 procent av världens sjukdomsbörda. Att motverka skadligt bruk av alkohol är en satsning för bättre hälsa i hela världen, säger folkhälsominister Maria Larsson i en kommentar.

Ministern deltog själv i mötet i Genève i veckan och hade flera bilaterala möten med andra hälsoministrar och berörde frågan i sitt tal i WHA.

En global strategi handlar konkret om rekommendationer om exempelvis alkoholreklam, priser, utbud och informationskampanjer.
En WHO-rapport listar alkohol som världens femte viktigaste riskfaktor – och i industrivärlden den tre viktigaste efter rökning och högt blodtryck – till sjukdomar och för tidig död. Alkohol orsakar cirka 2,3 miljoner dödsfall i världen och är dessutom kopplat till trafikolyckor, självmord, kriminalitet, våld i familjerna och arbetslöshet.

– Det skadliga bruket av alkohol är ett allvarligt folkhälsoproblem, säger Ala Alwanm, biträdande chef för icke-smittsamma sjukdomar vid WHO:s högkvarter i Genève, till Svenska Dagbladet.

WHO oroas särskiltöver hur råsupande (binge drinking) ökar bland ungdomar, något speciellt Europa fått erfara. Europa har för övrigt idag den högsta alkoholkonsumtionen per invånare i världen.

Ett problem är dock att definiera “skadligt bruk“ och dessutom övertyga vissa länder som inte upplever alkohol som ett så stort hälsoproblem jämfört med exempelvis aids, malaria och fattigdom.
Tidigare har WHO antagit resolutioner mot tobak och har börjat diskutera hur fetma kan minskas.

Etiketter:

Annonser