Lätt få morfin utan recept i Danmark

KÖPENHAMN En dansk tidning kunde enkelt hämta ut 100 morfintabletter på apoteket, utan recept från läkare. Tidningen hade “lånat“ en läkares personliga kod som lätt kunde hämtas från danska socialstyrelsens hemsida.

Det är den särskilda auktorisationskod som kunde nås på Sundhedsstyrelsens hemsida, en kod som krävs för att en dansk läkare ska kunna ringa in recept till apoteken. Men koden var alltså tillgänglig för vem som helst.

Så danska tidningen Dagens Medicin slog fram ett läkarnamn på webbplatsen och fick koden. Sedan ringde reportern till ett apotek och ordinerade 100 morfintabletter till en 82-årig kvinna med läkarens namn och kod. På apoteket var det sedan bara att lämna fram en lapp med låtsaspatientens personuppgifter för att få morfinet utlämnat.

Den kvinnliga läkare vars kod nyttjades blev upprörd över att de personliga koderna är så lättillgängliga.
– När jag var inne på Sundhedsstyrelsens hemsida och hittade mitt namn och min kod, tänkte jag att något var fruktansvärt tokigt, och att det måste vara fel, säger hon till Dagens Medicin.

Det aktuella apoteket, Jernbane Allé Apotek, uppger i en kommentar att man inte följt instruktionerna då man ska be om ett “cpr“-nummer och ringa tillbaka till läkaren när det gäller narkotikaklassade läkemedel.

Sundhedsstyrelsens skriver på sin sajt att koden i första hand är avsedd som service till läkarna.

Etiketter:

Annonser