Knarkkungar oskadliggjorda i Colombia

BOGOTA Polisen i Colombia har gripit kokainhandlaren Miguel Angel Mejia, 48 år. Bara ett par dagar efter att hans tvillingbror Victor Manuel Mejia i tisdags sköts till döds vid en räd mot en knarkliga.

Miguel Angel upptäcktes i torsdags kväll i en poliskontroll väster om huvdustaden gömd i ett luftkonditionerat rum bakom förarsätet i en långtradare. Föraren hade setts handla flera dricka och snacks på en bensinstation, men i kontrollen några minuter senare var dessa varor spårlöst borta.

Bröderna var tidigare ledare i den gamla högermilisen, men vägrade efter fredsförhandlingarna att överlämna sig till myndigheterna. Istället blev de bossar för en snabbt växande kokainliga och USA erbjöd fem miljoner dollar i belöning för var och av dem. Omkring hälften av Colombias undre kriminella värld kontrollerades av tvillingbröderna, uppger landets försvarsminister Juan Manuel Santos.

– Gratulerar. Ni vann, hälsade han de poliser som grep Mejia härom kvällen.
Vid gripandet bar han en pistol och en katolsk medaljong med nyckel som kunde öppna handklovar. Han fördes senare till en militärbas och ska utlämnas till USA, rapporterar TT och AP.

Flera viktiga ledare för Colombias knarkmaffior har oskadliggjorts senaste året. Förutom bröderna Mejia så har flera ledare för Norte del Valle-kartellen, Diego Montoya respektive Wilber Varela, gripits eller dödats.

Etiketter:

Annonser