Brown: misstag nedklassa cannabis

LONDON Brittiska regeringen kommer uppklassa farlighetsnivån för cannabis och därmed skärpa lagen för drogen som orsakar ökade problem. Därmed kör premiärminister Gordon Brown över det vetenskapliga råd som avråder från ändring.

Brown och den narkotikaansvarige inrikesministern Jacqui Smith kom häromdagen överens om att situationen kräver att cannabis återförs från klass C till B, enligt tidningen Daily Mail. Beslutet väntas bli offentligt nästa vecka.

Det innebär att Labour-partiet överger den mjukare narkotikalinjen och drar ner rullgardinen för cannabislobbyisterna och det misslyckade experiment som inleddes 2004 med att nedgradera farlighetsgraden för drogen.

Avsikten då var att polisen skulle få frigöra resurser för att bekämpa tyngre narkotika som kokain och heroin genom att strunta i eller ge åtalseftergift för personer som ertappades med mindre innehav av cannabis (marijuana och hasch).

Men det har bidragit till en oklarhet hos många huruvida cannabis är lagligt eller inte i landet, vilket försvårat arbetet för förebyggande insatser och rättsrådande myndigheter.

Missbruksproblemen har ökat och fler patienter söker hjälp för cannabisberoende. Dessutom har polisen avslöjat över ett tusen cannabisodlingar med potentare (högre rushalt av THC) frösorter. Flera odlingar har skötts av barn och ungdomar som smugglats till Storbritannien av ligor från Sydostasien.

Regeringens vetenskapliga råd om droger, ACMD, fick efter Gordon Browns tillträde ifjol i uppdrag att åter utreda cannabisfrågan. Den akademiska gruppen som tidigare drivit på för en nerklassning avrådde i sin rekommendation i veckan för en skärpning. Detta bland annat med hänvisning till att ökat cannabisanvändande under 1970-1990-talen inte följdes av en motsvarande ökad psykisk ohälsa.

Men förutom ökad THC-halt och tillgänglighet av cannabis senare år, så konstaterar andra forskare att fler unga, även 12-13-åringar, börjat röka cannabis. Relaterade brott som snatterier och rån för att bekosta missbruk har ökat och flera uppmärksammade våldsbrott där förövarna varit cannabispåverkade har upprört allmänhet och beslutsfattare.

En skärpt cannabispolicy stöds även av konservativa Tories medan liberalerna vill behålla dagens farlighetsklassning.

Med en uppgradering till klass B måste polisen ingripa snabbare vid cannabisbrott och maxstraffet för innehav höjs från två till fem års fängelse.

Etiketter:

Annonser