Irland skärper alkoholförsäljningen

DUBLIN Irlands regering vill begränsa öppettider och tillgänglighet på alkohol i exempelvis närbutiker och bensinstationer för att minska berusningsdrickande.

Butikerna ska inte få sälja alkoholdrycker före klockan 10.30 på förmiddagen eller efter tio på kvällen. Idag tillåts försäljning från 7.30 på morgonen. Dessutom ska alkoholdrycker tydligare avskiljas från andra varor i livsmedelsbutiker, enligt justitieminister Brian Lenihans förslag till ny ordningslag rapporterar nyhetsbyrån Blomberg.

Regeringen menar att alkohol är lika “lättillgängligt som bröd och mjölk“.
Lagförslaget som regeringen hoppas parlamentet godkänner för sommaren är en reaktion på ökat berusningsdrickande och relaterade störningar och våldsbrott i landet. Alkoholfrågan uppmärksammades särskilt efter att två polska arbetare mördades i en förort till Dublin efter att ha nekat köpa ut alkohol till tonåringar.

En tredjedel av irländarna dricker ofta fem eller fler glas när de konsumerar alkohol, vilket är nära dubbelt så mycket som genomsnittet bland EU-invånare. Justitieminister Lenihan sade vid en presskonferens att landets ökade alkoholproblem hänger samman med ökat välstånd och ökade disponibla inkomster.

Etiketter:

Annonser