Även snusare kan dö i förtid

SOLNA Rökning förkortar livet är bekant. Men även snusare löper större risk än de som inte använder tobak alls. Det visar en långtidsstudie som omfattar 10000 män i Enköping och Håbo kommuner.

Under de i snitt 30 år som deltagarna följts upp efter enkäten om sina tobaks- och alkoholvanor så har en tredjedel av männen avlidit – ofta i någon hjärt- eller cancersjukdom. Som väntat var dödligheten högre bland rökare, men även snusarna hade tio procent högre dödlighet än de som inte alls använder tobak.

– Även om rökning utan tvekan är den största hälsofaran ger våra resultat inte stöd för uppfattningen att det praktiskt taget är riskfritt att använda svenskt snus, säger medicine doktorn och tandläkaren Ann Roosaar vid Odontologiska institutionen vid Karolinska institutet till Upsala Nya Tidning.

Hon anser inte att snus är ett bra hjälpmedel för att sluta röka – dvs. ersätta en beroendeframkallande produkt med en annan – så som Swedish Match ofta lyfter fram.

Av männen i studien hade även 34 insjuknat i cancer i mun eller svalg.
Skillnaden i dödlighet är statistisk säkerställd i studien som publiceras i International Journal of Cancers nätupplaga. Liknande samband mellan snusning och ökad dödlighet i hjärtkärlsjukdom har tidigare konstaterats i en annan undersökning bland svenska byggnadsarbetare.

Om den förhöjda dödligheten beror på själva snusanvändningen eller någon annan riskfaktor kan den nya studien dock inte ge svar på. Men den verkar inte förklaras av att snusare oftare än andra män skulle ha mer riskabla alkoholvanor, enligt Ann Roosaar.

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Etiketter:

Annonser