Hård kritik efter dödsfall på häkten

NYKÖPING/MARIESTAD Kriminalvården har hamnat i blåsväder efter ökat antal självmord på landets häkten, bristande rutiner och intagna drogmissbrukare som inte får rätt vård och medicin. Seko-facket anser att underbemanning är ett av grundproblemen.

En 31-årig man avled i cellen på häktet i Nyköping i lunginflammation efter att varit inlåst i nio dagar. Han behövde sjukhusvård och behövde ha hjälp med abstinensbesvär då han var heroinmissbrukare.

Enligt kriminalvården hade han nekat läkarvård och uppgivit att han skulle sköta sin avgiftning själv. Men SR Ekots granskning visar att ingen på häktet kontaktade läkare innan han dog, istället noterades hans försämrade hälsotillstånd sista dygnet varje halvtimme på en lista, utan att i övrigt ingripa.
Han hade även nekats modern underhållsbehandling (som metadon och subutex) utan erbjöds bara Catapresan, ett medel som inte längre används utanför kriminalvården.

På häktet i Mariestad hittades i februari en 23-åring som hängt sig på en toalett. Istället för att lossa snaran så låste häktespersonal dörren och tillkallade ambulans. Ambulanspersonal kom efter nio minuter och fick igång hans hjärtverksamhet, men han avled två dagar senare av skadorna.

En första internutredning pekade inte ut någon ansvarig eller rutinbrister. Och 23-åringens familj informerades inte närmare om händelsen, enligt SR Kaliber.

Nu medger kriminalvårdens ledning
att fel begåtts. Vad gäller självmordet i Mariestad kan oklarheterna komma att överlåtas till åklagare för bedömning.

Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nyhlén var hårt pressad under en diskussion i SVT:s program Debatt i torsdags kväll. Han sade att fel hade begåtts och att rutiner ska ses över på häktena.

Thomas Bodström (s), ordförande i justitieutskottet, menade i debatten att det behövs en oberoende myndighet som granskar incidenter inom rättsområdet.

Fackförbundet Seko som organiserar häktespersonal anser att behövs fler anställda och bättre utbildning. Idag hinner sällan personal ägna tid åt de intagna.
– Det är människor som många gånger är totalt nedbrutna och behöver stöd och behöver samtal. De resurserna finns i dag inte på häktena, säger Sekos ordförande Janne Rudén till Ekot.

Situationen på landets häkten är ansträngd. Antalet självmord bland häktade har ökat, över 40 har tagit sina liv senare år, förra året tolv personer.
Chefen för Kronobergshäktet i Stockholm, det största i landet, avgick nyligen i protest mot förhållandena.

• På häkten placeras brottsmisstänkta i väntan på rättegång eller dom. Men där sitter även personer som redan dömts men ännu inte fått plats på kriminalvårdsplats och personer som ska utvisas.

Etiketter:

Annonser