EU-dom: ölskatt diskriminerar inte vin

BRYSSEL Skillnaden i de svenska skattenivåerna på öl och vin strider inte mot EU:sregler, eftersom den högre vinskatten inte påverkar konsumenternas beteende. Det slog EU:s domstol fast i tisdags.

Domen gick på tvärs mot generaladvokat Paolo Mengozzis yttrande i juni ifjol, där han förespråkade EU-kommissionens linje. Enligt kommissionen innebär den högre svenska vinskatten att öl, som framför allt är en inhemskt producerad vara, gynnas på bekostnad av importerat vin, vilket strider mot EU:s konkurrensregler.

Knäckfrågan som EU:s domstol i Luxemburg skulle ta ställning till är ifall öl och vin ska räknas som utbytbara varor. Enligt domstolen kan bara vin med en alkoholhalt på 8,5-15 procent och som kostar 49-70 kronor jämföras med starköl. I den prisklassen är skatten i förhållande till alkoholhalten 20 procent högre för vin jämfört med starköl. Kommissionen får därför rätt i att vin som konkurrerar med starköl faktiskt beskattas högre.

Ändå menade domstolen att det inte påverkar konsumenternas beteende,
eftersom skillnaden i varornas pris i princip är lika stor före och efter beskattningen. En liter vin med en alkoholhalt på 12,5 procent kostar ungefär två gånger så mycket som en liter öl. Prisskillnaden är redan så stor att skillnaden i punktskatt på öl och vin inte påverkar konsumentbeteendet. Därför friar domstolen Sverige.

Frågan om vinskatten har stötts och blötts ända sedan Sverige gick med i EU. Före EU-medlemskapet var öl- och vinskatten ungefär lika stor. Men 1997 sänktes Sverige punktskatten på öl med 40 procent, för att motverka en ökad ölimport från Danmark efter EU-inträdet.

Efter påtryckningar från EU-kommissionen sänkte Sverige punktskatten på
vin 2001, men bara med 19 procent. Kommissionen menade att
skattesystemet fortfarande var diskriminerade och valde att stämma
Sverige.

– Kommissionen har visat att konsumtionen förändrades som en följd av skatteförändringarna 1997 och 2001 och vi drar därför slutsatsen att den diskriminerande skatten har en beskyddande effekt, säger Maria Assimakopoulou, EU-kommissionens talesperson i skattefrågor.

1997 ökade försäljningen av öl medan vinförsäljningen sjönk. År 2002
noterades den största ökningen av vinförsäljning under perioden 1995-2004, enligt statistik som EU-kommissionen lagt fram.

I och med tisdagens dom är nu frågan löst en gång för alla.
Ulf Renberg, skatteattaché på den svenska EU-representationen, säger att de frågetecken som funnits nu har klarats ut.

– Svenska regeringen har redan gjort de nödvändiga ändringarna. Domen är ett kvitto på att vårt system är i sin ordning, säger han till Drugnews.

Etiketter:

Annonser