Obligatoriska drogtester i skolan föreslås

OLOFSTRÖM Olofströms kommun i Blekinge kan bli först med att införa obligatoriska drogtester av högstadieelever i åttonde och nionde årskursen. Förslaget har antagits och om regelverket tillåter så kan testerna starta i höst.

Efter ökade drogproblem bland ungdomar som kulminerade med att ett tjugotal personer greps förra året, så väckte socialnämndens ordförande Miroslav Milurovic (s) förslaget om tester på Högavångsskolan. Han anser att drogtester ska vara en del i det drogförebyggande arbetet.

Till skillnad från i Landskrona kommun där politiker förra veckan klubbade att inleda slumpmässiga drogtester byggda på frivillig grund så vill Miroslav Milurovic att de i Olovström blir obligatoriska.

– Att införa frivilliga drogtester är inget som jag tror på. De som man verkligen vill nå kommer ju knappast att ställa upp och då blir det ju lite meningslöst alltihop, säger han till tidningen Sydöstran.

Politikerna i socialnämndens och utbildningsnämndens presidium i Olofström har nu antagit förslaget och tjänstemän ska nu se över hur testerna kan utformas och genomföras och vilka lagar och rekommendationer man måste ta hänsyn till.

Enligt Sydöstran så är tanken även att personalen på Högavångsskolan ska drogtestas.

Hittills har Skolverket varit kritisk mot drogtester av elever, men accepterat om de kan uppfattas av alla som frivilliga. Däremot har verket slagit ned på tester som kan tolkas som tvingande och vara integritetskränkande.

• Enligt en Sifo-enkät anser 71 procent av svenskarna att högstadie- och gymnasieskolor ska ha möjlighet att kunna drogtesta elever.

Etiketter:

Annonser