Kritik mot spritinförsel via ombud

STOCKHOLM Spritinförsel via även privata ombud ska slås fast i lag, föreslår folkhälsoministern och hänvisar till att lagstiftningen måste EU-anpassas. “Obegripligt att regeringen går längre än vad EU kräver“, menar kritiker som varnar för ökad langning och garageförsäljning av alkohol.

Folkhälsominister Maria Larsson (kd) försvarar i en debattartikel i Svenska Dagbladet det förslag som regeringen nu – uppskjutet en vecka efter kritiken som Drugnews berättat om – överlämnar till riksdagen.

”Regeringen beslutar om en proposition för att EU-anpassa svensk alkohollagstiftning. Enkelt uttryckt behöver svensk alkohollagstiftning anpassas så att införsel av alkohol för privat bruk genom ombud blir tillåtet”, skriver folkhälsominister Maria Larsson i debattartikeln.
Hon understyrker dock att svensk alkoholskatt ska betalas efter införseln och att kontroll och sanktioner ska skärpas.

Förslaget avser att i lag tillåta alkoholinförsel för privat bruk genom såväl yrkesmässigt som privat oberoende mellanhand från annat EU-land. Något som går längre än vad regeringens egen alkoholutredare Anita Werner föreslog som alternativ efter EG-domarna (Rosengrensmålet m fl) mot svenska distanshandelsförbudet för privatpersoner ifjol. Hon tyckte att det räckte med att tillåta “yrkesmässig befordran“, men så alltså inte regeringen.

Kritikerna anser att regeringen väljer att låta juridiken styra politiken. Och att jurister på socialdepartementet och finansdepartementet “övertolkat“ EG-domarna och EU-kommissionens skrivelser.

– Är det politikerna eller juristerna som ska bestämma vad som skrivs i en proposition? Det känns som att vi lever i en juridikens diktatur, säger Robert Damberg, förbundsordförande för Ungdomens nykterhetsförbund, till Drugnews.

Han varnar för att en lagändring skulle öppna upp för ökad tillgänglighet, organiserad införsel och langning till unga. Han hoppas att riksdagen “knycklar ihop“ förslaget.

Även nykterhetsrörelsen IOGT-NTO är mycket kritisk och varnar för att Systembolagets detaljhandelsmonopol undergrävs om man lägger sig för EU.
– Det är djupt beklagligt att folkhälsoministern väljer att EU-anpassa svensk alkoholpolitik längre än vad som är nödvändigt, säger nykterhetsbasen Sven-Olov Carlsson.

I tisdags träffade han och representanter för kristna Blåbandsrörelsen folkhälsoministern. Organisationerna befarar att nya privata kanaler med alkoholinförsel öppnas som blir mycket svåra att kontrollera. Men alltså till synes utan framgång.

– Det känns inte bra att kd i regeringen som är garant för en restriktiv alkoholpolitik faller undan för EU-kommissionen, säger Owe Ranbäck, förbundssekreterare i Blåbandrörelsen och själv kristdemokrat, till Drugnews.
Han var med vid mötet hos ministern och uppmanade till att hellre låta EU:s domstol avgöra frågan.

– Jag är väldigt kritisk. Förslaget från folkhälsoministern kan leda till ökad privatinförsel av alkohol och undergräva Systembolaget försäljningsmonopol. Det blir svårt att kontrollera att privatpersoner betalar alkoholskatt efter att ha passerat gränsen, säger Owe Ranbäck.

Men svenska tullen har aviserats utökade resurser för att kunna göra kontroller av alkoholimporten, enligt folkhälsominister Maria Larsson.
Regeringen menar att trots att privatimportförbudet i praktiken upphörde förra sommaren så har näthandeln med alkohol inte ökat. Och liknande regler i Finland för privatpersoner att föra hem till andra uppges inte som befarat ha spårat ur.

Propositionen om alkoholfrågor med EG-rättsliga anpassningar med bl a alkoholinförsel via ombud ska nu snabbehandlas i socialutskottet och riksdagen sedan ta ställning om det ska hinna träda kraft som planerat 1 juli.

Etiketter:

Annonser