Rökförbud införs före OS i Peking

PEKING Rökförbud införs i Peking på de flesta allmänna ställen och restauranger från 1 maj, det vill säga i god tid före sommar-OS i augusti. Ett stort steg mot skärpt tobakskontroll i ett land med 350 miljoner rökare.

Drygt 150 kinesiska städer redan har vissa tobaksbegränsningar, men huvudstaden bli nu först tobaksrestriktioner som omfattar alla restauranger, kontor och skolor, enligt engelskspråkiga China Daily.

Peking har haft vissa restriktioner tidigare, exempelvis på idrottsarenor, på biografer och i taxibilar, men tillsynen har varit dålig. Nu utökas det till att inkludera även matställen, Internetcaféer, kontor, turistställen och inomhusytor vid vårdinrättningar.

Detaljer i de nya bestämmelserna är inte helt klara än. Barer kan få tillåta rökning, men bara i särskilda separat avdelningar. Och det ska finnas helt rökfria rum på hotellen, men andelen rum är inte avgjort. Böter införs på cirka 5000 kronor för ansvariga som tillåter rökning i strid med nya bestämmelserna, hur stora de blir för enskilda lagbrytare bereds ännu (siffror upp till 200 yuan, ungefär lika i kronor har nämnts).

• Peking blir alltså först med ett omfattande rökförbud i det land som har en tredjedel av världens rökare. Enligt WHO röker 67 procent av kinesiska män och två procent av kvinnorna. 1,2 miljoner kineser dör årligen i tobaksrelaterade sjukdomar, drygt fem miljoner i hela världen.

Etiketter:

Annonser