BO vill bötfälla mot mobbing

STOCKHOLM Förbjud kollektiv bestraffning av elever och bestraffa skolor som inte tillräckligt motverkar mobbing! Det föreslår barnombudsmannen som granskat ungas situation. I måndags överlämnades BO:s årsrapport till regeringen.

I en enkät i årsrapporten “Sverige äger!“ redovisas hur 1060 elever i 190 kontaktklasser, från mellanstadiet till gymnasiet, ser på sin vardag. De flesta trivs i allmänhet bra med livet.

Men det finns svårigheter, särskilt i skolorna. 43 procent av eleverna uppger i enkäten att mobbing förekommer på deras skola och ytterligare 23 procent att det kanske förekommer. De flesta vet att det finns en handlingsplan mot mobbing, men flera tycker inte att de fått vara med och bestämma innehållet.

– Vi vill se en utredning som ser över möjligheterna att vitesbelägga skolornas huvudmän som inte följer kravet på att en fullständig likabehandlingsplan ska finnas, säger barnombudsmannen Lena Nyberg i en kommentar. Barn- och elevombudet vid Skolverket bör också få mer resurser så att alla barn och unga som behöver hjälp kan få det i tid.

Hon reagerar också över uppgifter om att nära hälften av de tillfrågade barnen och ungdomarna blivit bestraffade för något i skolan som andra gjort. De berättar om kvarsittning, indragen rast, kollektiv utskällning och förmåner dragits in, pengar tagits från klasskassan eller att datasalar, bibliotek och caféer stängt. Men även inställda lektioner och stängda toaletter.

BO anser att grundprincipen i svensk rättsordningen är att bara behöva stå till svars för egna handlingar också bör gälla i skolan och att nya skollagen tydligt bör förbjuda kollektiv bestraffning.

Många barn känner stress, magont och huvudvärk i skolan. Flickor lider av huvudvärk mer än pojkarna, men färre elever har ont i magen idag än för fem år sedan.
Det förebyggande arbetet är viktigt för barnens välbefinnande och psykiska hälsa och därför bör det i den nya skollagen införas att samtliga yrkesgrupper inom elevhälsovården – skolläkare, skolsköterskor, kuratorer och psykologer – ska finnas vid varje skolenhet.

De flesta av barnen – hela 70 procent – har aldrig hört talas om FN:s barnkonvention och rätten de har att komma till tals. Barnombudsmannen föreslår att utbildning om konventionen blir obligatorisk på lärarutbildningen och tydliga skrivningar om den ingår i förskolans och skolans styrdokument.

• Fotnot: Läs mer om BO:s årsrapport ”Sverige äger! Barn och unga berättar om sitt land” (pdf-fil, 182 sidor).

Etiketter:

Annonser