Louise pappa får behålla vårdnaden

VETLANDA Den drogmissbrukande pappa som dömts till rättspsykiatrisk vård för sexuella övergrepp mot sin minderåriga dotter får fortsätta vara hennes vårdnadshavare. Det har Vetlanda kommun som hårt kritiserats för att inte ha hjälpt flickan beslutat.

Det är Vetlanda-Posten som läst den sekretessbelagda utredningen bakom beslutet. Beslutet om vårdnadshavare får dock praktiskt ingen betydelse eftersom flickan om ett halvt år fyller 18 år och blir myndig.

Fallet Louise som uppmärksammades i SVT Uppdrag granskning ifjol ledde till en kritikstorm mot kommunen. Trots att grannar, polis och länsstyrelse larmade om att flickan for illa så ingrep inte socialtjänsten.

Först när flickan vid 15 års ålder flydde från pappa så ingrep myndigheterna. Mannen dömdes för övergreppen och flickan fick komma till fosterfamilj.

Flickan har tidigare nekats att den formella vårdnaden flyttas till fosterpappan, bland annat därför att han varit kritisk till Vetlanda kommuns tidigare handläggning av fallet.

“Louise“ har begärt skadestånd av Vetlanda kommun för den bristande hanteringen. Enligt hennes advokat så pågår förhandlingar med kommunen som vill få en uppgörelse utan rättsprocess.

• Journalisten Janne Josefsson som ledde TV-programmet säger till Aftonbladet att det “fallet skakade honom i hjärterötterna“. Han är mycket kritisk till socialtjänsten efter att ha gjort program om andra felaktigt hanterade ärenden i landet då barn drabbats. Han anser att det finns “en kolossal oförmåga att klara av sitt jobb inom socialsverige.

Etiketter:

Annonser