Fries s-talesman i narkotikafrågor

STOCKHOLM Förre narkotikasamordnaren Björn Fries blir socialdemokraternas talesman i drogfrågor. I torsdags fick han Svenska Brukarföreningens pris vid en konferens i Stockholm.

– Jag är tacksam och rörd, sade Fries vid prisceremonien på den välbesökta konferensen i Landstingshuset som samlat uppåt 250 deltagare.

Han får Brukarvärnspriset 2008 – en tavla av konstnären Carsten Engström – för att ha vågat ta i känsliga frågor i den ideologiskt infekterade narkotikadebatten. Bland annat berett väg för sprutbytesprogram, kämpat för utvidgning av underhållsprogram (metadon och subutex), initierat resurser till drogforskning och argumenterat för att inte “moralisera“ droganvändarna.

– Jag tycker det är jättekul att vara på en sådan här “drogliberal tillställning“, skämtade han och önskade att det inte blir slutcitat, med adress till medier.

I sitt tal underströk han att moral och ideologier inom narkotikapolitiken måste ersättas av evidens och beprövad erfarenhet.

Fries passade samtidigt på att upprepa kritiken om att borgerliga regeringen är alltför passiv i narkotikafrågor. Han anser att engagemanget måste ökad både nationellt och lokalt för att hjälpa missbrukare.

Han tycker att sanktioner bör införande mot kommuner och landsting om de inte lyckas ge vård för missbrukare inom viss tid. Idag är utbudet av underhållsbehandling ojämnt fördelad i landet, i Skåne och Västra Götaland är köerna långa, medan fler snabbare erbjuds plats i Stockholms län.

Fries avslöjade även att han nu blir “talesman i narkotikafrågor för ett stort oppositionsparti“.

– Efter att ha lett Mobilisering mot narkotika i sex år så är det så många som fortfarande kontaktar mig. Så att socialdemokraterna har utsett mig till talesman tillsammans med Thomas Bodström som mer sköter de rättsliga aspekterna, säger Björn Fries till Drugnews.

Fries har även fått i uppdrag av socialdemokraterna att ta fram ett program mot ungdomsvåld där sociala aspekter, psykisk ohälsa såväl som alkohol- och narkotikafrågor kommer in.

• Brukarföreningens nyinstiftade hederspris utdelades till doktor Massimo Barra, italienska Röda korsets ordförande och grundare av behandlingsstiftelsen Villa Maraini.

Brukarföreningens konferens undvek helt att ventilera drogfri missbruksvård som alternativ.

Etiketter:

Annonser