Dopad spelare hängs ut av klubben

GUSTAVSBERG En ung allsvensk bandyspelare tog kokain och avstängdes av dopingnämnden. Nu hängs han ut med namn på klubbens hemsida. “Vi vill markera att idrott och doping inte hör ihop“, säger Torbjörn Andersson, ordförande i Gustavsbergs Bandy, till Drugnews.

Den då 19-årige bandyspelaren visade positivt i det dopingprov som togs i höstas. Han har erkänt att han tagit kokain – som finns på dopinglistan inom idrotten – på en fest.

I januari beslutade Riksidrottsförbundets (RF) dopingnämnd att avstänga honom för förseelsen enligt Idrottens dopingreglemente från spel och organiserad träning i ett halvt år.

Hans klubb GIF Bandy som är i Allsvenskan har inte försökt dölja skandalen. Istället publiceras på klubbens hemsida nu spelarens namn, bakgrund till avstängningen och uttalande att man bestämt tar avstånd från all typ av doping. Klubben har erbjudit den avstängde spelaren ett särskilt stöd som han dock hittills inte nappat på, enligt klubbordförande Torbjörn Andersson.

• Varför publicerar ni även hans namn?
– Vi vill inte att blir snack om vem det är och att hela seniorgruppen pekas ut. Men vi har även ett informationsansvar till våra övriga spelare, ledare och föräldrar om att det han gjort inte är acceptabelt i sportsammanhang, säger Torbjörn Andersson som understryker att man inte haft drog- och dopingproblem tidigare i klubben.

Klubben hade nyligen ett informationsmöte för seniorer, ledare och föräldrar för där Värmdö kommuns drogförebyggare medverkade. Kontakt har även tagits med klubbens sponsorer och bandförbundet. Avsikten är att ta fram en drog- och dopingpolicy för klubben.
– Vi vill utbilda oss mer och markera att vi har nolltolerans mot droger och doping, säger Torbjörn Andersson.

“Vaccinera klubben“ är en kampanj som RF driver med Carolina Klüft som affischnamn. Lokala klubbar erbjuds stöd och information för att ta fram just dopingpolicy. Omkring 200 klubbar har hittills anslutit sig, men det finns omkring 22 000 idrottsföreningar i landet.

– Idrottsklubbar blir ofta tagna på sängen när ett dopingfall uppdagas. Vi önskar att de vore mer proaktiva, säger Håkan Nyberg, verksamhetsledare för RF:s antidopingarbete, till Drugnews.
Han tycker Gustavsbergs Bandy handlat rätt och uppmanar fler klubbar att ta fram en dopingpolicy som både kan fungera förebyggande och underlättar insatserna om ett dopingproblem upptäcks i klubben.

Doping- och drogproblem är trots allt ovanligt inom svensk idrott. 2006 gjorde RF 3500 prov och 18 idrottare bestraffades med avstängning. Ifjol gjordes 3600 tester och preliminärt bestraffades tolv idrottare. Just nu är 28 idrottare avstängda efter beslut av dopingnämnden och två idrottare är avstängda under utredningstiden.

Disciplinstraffen publiceras i RF:s tidning Svensk idrott med namn, klubb och avstängningstid. De flesta fall rör rena dopingärenden, alltså försök att höja prestationsförmågan. Men olika narkotiska preparat förekommer, i december 2006 avstängdes en handbollsspelare i IFK Ystad på två år efter att ha testats positivt för kokain.

– Vi har senare år haft flera fall med exempelvis kokain och cannabis. Dopingutslag kan ju dölja drogmissbruk, men även läkemedelsanvändande där dispens saknas, Håkan Nyberg.

Han konstaterar ändå att det vid en internationell jämförelse är relativt få doping/drogärenden inom svensk idrott. Något han tror kan förklaras med en lång tradition offensivt antidopingarbete.

• Fotnot: Från 1 juli 2007 avgör som första instans dopingnämnden bestraffning inom svensk idrott. Besluten kan överklagas för ny prövning i Riksidrottsnämnden. Dömda elitidrottare kan även begära överprövning i internationella domstolen CAS, Court of Arbitration for Sport, i Lausanne.

Etiketter:

Annonser