Skärpt ålderskontroll för tobak

STOCKHOLM Regeringen vill skärpa reglerna vid tobaksförsäljning då butikernas ålderskontroll brister. Idag lyckas många ungdomar under 18 år själva köpa sina tobaksvaror.

– Att förhindra att barn och ungdomar hamnar i tobaksberoende är ett av tobakslagens viktigaste syften. Det är nu drygt tio år sedan åldersgränsen i tobakslagen infördes. Flera undersökningar som har gjorts visar att efterlevnaden av ålderskontrollen fortfarande inte fungerar tillfredställande, säger folkhälsominister Maria Larsson i en kommentar.

En särskild utredare ska undersöka dagens efterlevnad av tobakslagen och se om det går att införa sanktioner i en stegrande skala mot de butiker som bryter mot den. I direktiven ingår också att utreda om det går att göra åtskillnad så att näringsidkaren drabbas hårdare än ett butiksbiträde om cigaretter och snus sålts till unga.

Däremot nämns inget om att utreda införande av ett särskilt licenssystem för att få sälja tobaksvaror.

Det har visat sig svårt att stoppa tobakshandlare som säljer till minderåriga. Indragna tillstånd i Örebro för två handlare som sålde smuggelcigaretter till ungdomar överklagades och upphävdes i länsrätten.

Etiketter:

Annonser