Dödsdrog sprids bland unga

STOCKHOLM Syntetdrogen DXM har på kort tid tagit en tonårings liv i Stockholm och minst tre andra ungdomar har senaste veckan varit nära att dö efter intag. Syntetdrogen som saluförs på nätet är ej klassad.

Sjukvården befarar att DXM (Dextrometorfan), ett syntetiskt morfin som använts i vissa hostdämpande mediciner och även förekommer i pulver- och tablettform, nu sprids bland ungdomar i Stockholmstrakten.

Nyligen avled en 17-årig pojke efter att ha tagit drogen och senaste veckan har tre unga akut kommit in efter överdoser till Södersjukhuset.

– Då börjar man ju naturligtvis fundera på om det här början på någon ny drogvåg eller vad det är som händer. Vi har inte riktigt sett det här antalet av DXM-intoxer tidigare, säger Stefan Sparring, överläkare på Maria Ungdom, till TV4 Nyheterna.

Polisen är kritisk till att DXM ännu inte narkotikaklassats av myndigheterna trots att den är känd sedan tidigare och orsakat olycksfall.

• En koll på nätet visar att erfarenheter om missbruk av drogen utbytes bland unga. “DXM kung för en natt“, skriver en om sina upplevelser. Ett svenskt “nätapotek“ utan tydlig kontaktman beklagar att man har slutsålt av DXM, men “kommer att ta in det igen i framtiden“.

Etiketter:

Annonser