Storbritannien höjer alkoholskatten

LONDON Storbritannien höjer skatterna på alkohol och tobak. Tobaksskattehöjningen har redan trätt i kraft och alkoholpriserna går upp vid midnatt på söndag. Läkarna menar att det är en god nyhet, men alkoholindustrin rasar.

Alkoholskatten kommer i ett första steg att höjas med 6 procent, utöver inflationen. Därefter kommer skatten vart och ett av de kommande fyra åren att höjas med två procent utöver inflationen. Det betyder att en flaska sprit i första omgången kommer att gå upp med 55 pence (motsvarande knappt 7 kronor).

Skattehöjningarna presenterades i finansminister Alistair Darling första budget i onsdags. Det är första gången på 10 år som skatten på sprit höjs i Storbritannien.

Tobaksskattehöjningen trädde i kraft redan i onsdags kväll och innebär att ett paket med 20 cigaretter blir 11 pence dyrare. De högre alkoholskatterna kommer att möta alkoholkonsumenterna på måndag morgon.

Alkoholindustrin är mycket kritisk till skattehöjning. Scotch Whisky Association, SWA, som representerar den skotska whiskeyindustrin, är dock inte mest oroad över effekterna i Storbritannien. Istället är man orolig för återverkningarna på exportmarknaden. Skattehöjningen “sänder ett skadligt budskap“ utomlands och gör att andra länder kan försvara sina höga skatter på skotsk whiskey genom att hänvisa till Storbritanniens alkoholskatter, menar SWA.

Mer positiva till skattehöjningarna är de brittiska läkarna. Det brittiska läkarsällskapet, British Medical Association, BMA, välkomnar i ett uttalande skattehöjningen på alkohol och menar att det är en god nyhet. Enligt organisationens chef för vetenskap och etik, Vivienne Nathanson, så dricker människor mer, ju billigare och ju mer lättillgänglig alkoholen är.

”Skattenhöjningen kanske är impopulär hos en del av allmänheten, men vi hoppas att de ser längre och inser att Storbritannien verkligen har problem med alkoholmissbruk. Tuffa åtgärder behövs.”, skriver det brittiska läkarsällskapet.

Etiketter:

Annonser