Poliser vill dra åt krogars spritkranar

STOCKHOLM Stäng krogar i Stockholm city senast klockan 03 och ge polisen möjlighet att tillfälligt dra in alkoholtillstånd vid allvarliga missförhållande. På så sätt kan onykterhet och våldsbrott minska och tryggheten öka, menar åtta närpolischefer i en debattartikel.

Förslaget avvisas dock av Stockholms politiker.

Närpolischeferna i huvudstadens centrum är bekymrade över ökad alkoholförtäring på uteställen, särskilt bland unga i de mest våldsaktiva åldrarna, 18-24 år.

Samtidigt har antalet krogar med serveringstillstånd för alkohol ökat dramatiskt och många har öppet långt in på natten, i vissa fall till klockan 05. Bråk är ofta som värst när klubbar, barer och krogar stänger.

“Då har många av gästerna hunnit bli alltför berusade och aggressiva. Många gäster, krogpersonal, ordningsvakter och poliser är vid denna sena tidpunkt hårt ansatta och tålamodet sätts på prov“, skriver närpolischeferna Rita Zwierz Hedlund, Kennet Andersson, Anders Lindberg, Jimmy Persson, Karin Yngvarsson, Patrick Widell, Lars Lehman och Erik Forsell på Brännpunkt, Svenska Dagbladet.

Därför föreslår de att Stockholmspolitikerna sätter en senast stängningsgräns vid klockan 03 och att riksdagen vid allvarliga missförhållanden ger polisen möjlighet att direkt avbryta alkoholservering under 24-48 timmar. Något som bl a finska polisen har möjlighet till.

Närpolischeferna är även bekymrade över att det blivit allt svårare att behålla erfarna och nya poliser i fält, de tröttnar på utsatthet och bråk och söker sig bort från uniformerad yttre polistjänst.

Förslaget avvisas inte bara av den borgerliga majoriteten i Stockholms stadshus, utan också av socialdemokraterna och vänsterpartiet.

Ordföranden för Stockholms stads tillståndsutskott, Peter Lundén-Welden, m, säger till Dagens Nyheter är man väl medveten om att polisen anser att krogarna bör stängas senast klockan 03. Det finns dock en bred politisk enighet om att det även i fortsättningen ska vara möjligt att servera alkohol till klockan 05 på vissa krogar i Stockholm.

I den kartläggning som Svenska Dagbladet gjort av partiernas ståndpunkt är det bara miljöpartiets Yvonne Ruwaida som sympatiserar med polisernas inställning, men hon betonar att frågan inte diskuterats i partiet.

• Socialborgarrådet Ulf Kristersson (m) föreslog ifjol att krögare lättare skulle få serveringstillstånd och att i princip få ha öppet hur länge de vill. Förslaget drogs dock tillbaka när det saknade majoritet.

F d krogvaktchefen Fadde Darwich som arbetat 24 år i branschen anser också att polis måste få ökade möjligheter att ingripa i krogmiljön. “Den som tror att träsket Stureplan är upprensat har fel. Krogar går med i nätverk mot narkotika, en seriös kuliss för förlängda öppettider“, skriver han i en debattartikel i SvD. Han ser flera krogar som kriminellas vardagsrum där pengar från brott kan spenderas kontant.

Etiketter:

Annonser