16 unga i knarkhärva i Kalmar

KALMAR I en satsning mot ungdomskriminalitet så har polisen i Kalmar avslöjat en ny knarkhärva. Efter ett större haschbeslag i staden sitter nu en man häktad som bland annat langare och 16 skolungdomar misstänks för narkotikabrott.

45-årigen greps vid en razzia för en månad sedan med 7,1 kilo hasch. Sedan dess har alltså flera ungdomar mellan 14 och 17 år lokaliserats som köpare, användare eller på annat sätt hanterat narkotika.

På tisdags berättar polis och ungdomsåklagare vid en presskonferens närmare om insatsen som skett i samverkan mellan det nyinrättade ungdomsteamet i Kalmar och kriminalunderrättelsetjänsten för grova brott.

– Vi har senare år ökat intensiteten från närsamhället för att uppdaga drogproblem bland ungdomar, säger Kalmarpolisens informationschef Sven-Eric Karlsson till Drugnews.

Detta sedan en stor narkotikahärva med cannabis och ecstasy upptäcktes bland uppåt ett 70-tal skolbarn i staden för sex år sedan. Polisen vände sig till politiker och socialchefer med krav på att tillsätta en lokal haverikommission.

Sedan dess har samarbetet över myndighetsgränser prioriterats för att förebygga och förhindra att unga genom alkohol- och narkotikabruk dras in i kriminell verksamhet. “Kalmar mot droger“ lanserades och kommunen blev en av nu nedlagda Mobilisering mot narkotikas pilotstäder.

– Engagerad kommun, bra samarbete mellan polis och socialtjänst och numer särskilda ungdomspoliser som är ute på skolor och har koll på ungas fritid och fester. Dessutom bedrivs framgångsrikt medling vid ungdomsbrott, berättar Sven-Eric Karlsson.

Polisen i Kalmar avser att fortsätta med strategiska insatser närmaste åren fokuserade för att stävja ungdomsbrottslighet.
Den tidigare länsnarkotikaroteln för grova brott har dock lagts ner och ersätts i den nya organisationen med avdelningen KUT/Spaning-team grova brott.

• UNGA&STRAFF/ Ungdomar under 15 år som begår brott överlämnas till de sociala myndigheterna. Straffansvar inträder från 15 år och vid fällande dom kan det bli böter, samhällstjänst, övervakning eller i särskilda fall placering på särskilda ungdomshem.

Etiketter:

Annonser