Utredare vill skärpa lag mot GBL

UPPSALA/GÖTEBORG Regeringens narkotikautredare Jan Pennlöv vill skärpa lagen för att stoppa det livsfarliga missbruket av lösningsmedlen GBL och butandiol. Idag legala men som i kroppen omvandlas till narkotikaklassade GHB och skördat flera dödsoffer.

I torsdags träffade Pennlöv representanter för polisen som berättade om det omfattande drogmissbruket av preparaten GBL och butandiol på västkusten. Preparaten är svåra att dosera. Sedan 2003 har 19 personer avlidit i regionen av GHB-liknande preparat.

– Jag förstår fullständigt klart att preparaten är ett mycket stort problem som tyvärr också kostat liv. Vi ska göra något för att få stopp på detta, säger Jan Pennlöv till Drugnews.

Medan GHB narkotikaklassades 2000 efter flera förgiftningsfall och dödliga överdoser, så placerades GBL och butandiol några år senare på listan över hälsofarliga varor. De senare importeras i hundratals ton legalt för användning som kemiska lösningsmedel, men samtidigt fortsätter ungdomar att missbruka medlen. Ett svenskt nätföretag marknadsför även GBL helt öppet och polisen har svårt att göra något åt det, enligt SR P3 nyheter.

Maxstraffet för narkotikabrott är tio års fängelse, medan det är ett år för brott mot lagen om hälsofarliga produkter.
– En variant är att narkotikaklassa även GBL och butandiol, men det kräver utökad tillsyn och dessutom kan det uppfattas som handelshinder av EU. En annan möjlighet är att betydligt höja straffsatser i lagen för hälsofarliga varor genom att införa nivån grovt brott och tydligt markera mot att använda, sälja och hantera produkterna i russyfte, säger Pennlöv.

Pennlöv som även ser över andra delar av narkotika- och dopinglagar avser lägga fram sina förslag i mitten av december till regeringen.

• Fotnot: Läs mer i drogfakta om GHB. GBL och butandiol.

Etiketter:

Annonser