Majoritet stöder uteslutning av Green

STOCKHOLM/KALMAR IOGT-NTO avvärjde hot om extrakongress efter intern kritik mot uteslutningen av pastor Åke Green. Detta sedan ett distriktsordförandemöte visat att majoriteten stöder förbundsstyrelsens handlande. “Jag är kritisk“, säger Gunilla Nilsson, distriktsordförande i Kalmar län, till Drugnews.

Krismötet hölls i lördags i Stockholm och enligt uppgifter förekom heta ordväxlingar. Några distrikt ansåg att Green borde få medlemskapet tillbaka trots återkommande utfall mot homosexuella.

Majoriteten stödde dock förbundsstyrelsens beslut att utesluta honom. Sedan detta blev känt för tre veckor sedan så har nykterhetsorganisationen tappat 1200 medlemmar (hade omkring 47 000 medlemmar vid årsskiftet). Vid mötet kom man fram till att det behövs en diskussion om IOGT-NTO:s värdegrund och ett riksomfattande rådslag ska nu förberedas.

Åke Green som värvades i en kampanj sommaren 2005 tillhörde IOGT-NTO-distriktet i Kalmar län. Där hade 65 medlemmar av totalt drygt 1500 medlemmar gått ur fram till i måndags, Jönköpings-distriktet är hårdare drabbat.

Kalmar länsdistriktet tillfrågades inte före uteslutningen.
– Vi blev förbigångna och mycket upprörda. Sedan dess har arbetet lamslagits här, berättar Gunilla Nilsson (bild) som själv inte kunde vara med på mötet i lördags.

Hon anser att det efter Greens omtalade predikan i Borgholm sommaren 2003 gått väl lång tid innan beslutet om uteslutning togs i slutet av januari i år. I själva principfrågan vill hon inte yttra sig.
– Jag tror inte att nykterhetsfrågan skadats, men det tar en tid innan vi kommer igång med kärnverksamheten igen.

Enligt vice förbundsordförande Anna Carlstedt fortsatte Åke Green att missakta gruppen homosexuella.
– Att hela tiden kränka homosexuella och förse media med uttalanden blev för mycket för oss. Han höll en alldeles för hög profil, sade Carlstedt efter mötet med distriktsordförandena till Dagens Nyheter.

Åke Green och förbundsordförande Sven-Olov Carlsson möttes i måndags morse i en debatt i Sveriges Radio P1. De var långt från varandra och båda begärde ursäkter för den andres handlande. På frågan huruvida Green är välkommen tillbaka om han ändrar sig i framtiden svarade nykterhetsbasen “det får vi se då“.

• Greenaffären har medfört mer kritik och större medlemstapp än IOGT-NTO:s förbundsstyrelse kunde ana. Dessutom har frikyrkosatsningen fått sig en bräck. Livets ord har brutit med IOGT-NTO som inte längre är välkommen till samfundets sommarmöte framöver. Även annat tidigare planerat frikyrkosamarbete under våren har drabbats.

Nykterhetsorganisationen Blå Bandet som vilar på kristen grund påstås i några medier ha fått många avhoppade IOGT-NTO:are som nya medlemmar. Och att Åke Green skulle ha erbjudits medlemskap där.

– Men vi har inte haft någon anstormning precis, det handlar kanske om några tiotal personer. Vad gäller Åke Green så har förbundet inte haft någon kontakt med honom. Däremot har Blåbandsföreningen Trollhättan-Vänersborg bjudit in honom som talare till Folknykterhetens dag, säger Annika R Bergman (bild), förbundsordförande i Blå Bandet, till Drugnews.

Hon ser ingen anledning att kommentera IOGT-NTO:s agerande utan hoppas att de båda organisationernas samarbete kan fortsätta.
– Vi vill fortsätta vårt samarbete. Gemensamt engagemang behövs för att driva nykterhetsfrågorna vidare, säger hon.

Etiketter:

Annonser