Två unga döda av drogmix

YSTAD På kort tid har två unga människor i Ystad avlidit efter att ha blandat läkemedlen Subutex och Xanor med spritl. “Vi vill varna ungdomar och uppmanar vuxna att ta mer ansvar“, säger Ewa-Gun Westford, informationsansvarig på Ystadspolisen, till Drugnews.

Polisen har nu gått ut med varningar till skolor och i lokala medier för den livsfarliga drogmixturen, även om provsvaren ännu inte är helt klara.

– När två dödsfall händer inom så kort tidsrymd så måste vi reagera. Tyvärr finns det nyfikenhet att pröva droger och under påverkan sviker omdömet, säger hon.

Dagen före nyårsafton fick en 20-årig pojke andningsproblem efter att ha intagit preparaten. Han kördes till sjukhus, blod upptäcktes i magsäcken, men han avled på väg till operation.

Bara tre veckor senare avled hans kompis efter att ha tagit samma blandning, i samma lägenhet.
– Det är fullständigt otroligt. Hur kunde han stoppa i sig det när han vet vad som hände vår son (namn). Det är som om ungdomar inte tror att något kan vara farligt, att inget riktigt farligt kan hända dem. I den åldern mellan 16 och 20 år tror de att de är odödliga, säger Eric Persson, pappa till 20-åringen, till Dagens Nyheter.

De var kända sedan tidigare av polisen för missbruksproblem, men 20-åringen hade fått behandling och hade framtidstro. Han hade även friat till sin flickvän.
Vid begravningen kom 600 personer till Mariakyrkan. Den blev en slags manifestation mot våld och droger och en fond håller på att bildas där avkastningen ska gå till ungdomsverksamhet.

Enligt pappan finns minst tio ställen i Ystad där läkemedlen säljs svart. Polisen vill inte närmare kommentera dessa uppgifter, men medger att tillgången är stor i Skåne med närhet till kontinenten. Men också att ungdomars efterfråga är ett stort problem, betonar polisinspektör Ewa-Gun Westford.

• Xanor är en ångestdämpande medicin (bensodiazepin), farligt att kombinera med alkohol och exempelvis Subutex.
Subutex är ett läkemedel för ersättningsmedel till heroinister, men förekommer även på svarta marknaden. Smugglas in i landet, men säljs också vidare av patienter som fått det utskrivet. Anses inte dödligt i ordinerade doser, men flera missbrukare har avlidit av överdoser i Finland.

Etiketter:

Annonser