Rapport om dansk folk(o)hälsa

KÖPENHAMN Antalet långtidssjuka danskar riskerar öka till två miljoner fram till 2020, om inget görs. Det slår Danmarks första nationella folkhälsorapport fast. Rökning, alkohol och fetma är några problem.

Rapporten från Statens Institut for Folkesundhed omfattar utvecklingen både vad gäller folksjukdomar såsom hjärtkärlsjukdomar, psykiska ohälsa och cancer, liksom användning av tobak, alkohol och andra droger.

Även om de skandinaviska grannländernas hälsoutveckling är likartad, spädbarnsdödlighet har sjunkit och sjukvårdens kvalité är god, så det finns även skillnader. Medellivslängden för män är nära tre år kortare i Danmark än i Sverige och för kvinnorna två år. 2006 var den 75,9 år för danska män och 80,4 år för danskorna, vilket är i botten bland OECD-länderna.

Danskar med en eller flera sjukdomar (såsom hjärt-kärl-, luftvägsproblem, diabetes, astma och allergi) befaras komma att öka med 300 000 till 2 miljoner personer närmaste åren och antalet vårdinlagda och ambulanskontakter kommer nära att fördubblas.
För att försöka undvika det så avser regeringen att utse en kommission i år som ska analysera och ta fram åtgärdsförslag, enligt tidningen Politikken.

Tobaksrökning har minskat, bland danska män röker idag cirka 30 procent och 26 procent av kvinnorna. Men andelen storrökare har ökat. Rökrelaterade sjukdomar som lungcancer och KOL är stora problem. Årligen tar tobak nära 14000 danskars liv, varav 2000 av passiv rök (dubbelt så mycket som i Sverige).

Det finns omkring 27000 drogmissbrukare i Danmark, enligt rapporten. 13000 missbrukare är i behandling årligen. Ett tusen drogrelaterade dödsfall årligen konstateras. Och det finns nära samband mellan narkotika och psykisk ohälsa. Droganvändningen har stabiliserats senaste åren bland danska ungdomar, 20 procent av de i gruppen 16-24 år hade år 2005 använt cannabis senaste året och fem procent hade använt andra preparat, främst amfetamin och kokain.

Alkoholkonsumtionen är högre i Danmark (cirka 11,5-12 liter ren alkohol) per person över 14 år. Årligen avlider omkring 3000 danskar i skrumplever, alkoholförgiftning och skador i bukspottskörteln. Danska ungdomar ligger i topp i Europa vad gäller berusningsdrickande.

Rapporten fastslår att såväl dansk alkoholkultur som alkoholpolitik är liberal i ett europeiskt perspektiv och interventioner politiskt kontroversiella.
– Folkhälsorapporten lyfter fram tillgänglighetens betydelse och konstaterar öppenhjärtigt att den officiella pris- och skattepolitiken motverkar folkhälsomålen, bloggar Gunnar Ågren, generaldirektör på svenska Folkhälsoinstitutet som läst den danska motsvarighetens rapport.

• Fotnot: Danska folkhälsorapporten (35 kapitel och 482 sidor) klarsynt analys om dagens hälso- och sjukdomssituation, samt utvecklingen fram till 2020.

Etiketter:

Annonser